USA ründas Saksa majanduspoliitikat 

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA rahandusminister Jack Lew.
USA rahandusminister Jack Lew. Foto: Reuters / Scanpix

Ühendriigid kritiseerisid eile ebatavaliselt teravas toonis ja avalikult Saksa majanduspoliitikat, süüdistades euroala alustala nii naabrite kui kogu maailma majanduse pärssimises.

USA rahandusministeerium rõhutas oma poolaastaraportis Saksa ekspordikeskset kasvumudelit kui ühte peamist süüdlast eurotsooni majanduse nõrgas taastumises.

Nagu tõdeb Wall Street Journal, asetas USA «Saksa probleemi» isegi ettepoole Hiinast ja Jaapanist, mida siiamaani traditsiooniliselt ohufaktoriks on nimetatud.

USA on ise hädas jonnakalt nõrga majanduskasvuga ning peab pidevalt kuulama teiste riikide etteheiteid, muuhulgas Föderaalreservi lodeva rahapoliitika aadressil, märgib WSJ.

Samuti on finantsjuhid pahased Valge Maja ja kongressi jagelemise pärast eelarve üle, mis ei mõju maailmamajandusele just tervistavalt.

Nüüd on USA rahandusministeerium võtnud kritiseerida kolme majandust, mis neile maailma edetabelis suuruse poolest järgnevad.

Nagu rõhutab WSJ, on Saksamaa ründamine Obama administratsiooni puhul uus ja ootamatu suund. Kriitika kõlab ajal, mil Berliin ja Washington on niigi tülis USA väidetava nuhkimise ja kantsler Angela Merkeli telefonikõnede pealtkuulamise pärast.

«Saksamaa sisenõudluse aneemiline kasv ja sõltuvus ekspordist on takistanud tasakaalu taastumist ajal, mil mitmed teised auroala riigid on olnud suure surve all kärpida nõudlust ja kammitseda importi, et olukorraga kohaneda,» lajatas raport. Samal ajal valitseb Saksamaal laiapõhjaline konsensus, et suur kaubandusülejääk on märk tugevast tervisest ja konkurentsivõimest.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles