Teadur: Ukraina ohverdas poliitilised huvid majanduslikele

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa peaminister Vladimir Putin ja tema Ukraina ametivend Mykola Azarov lepinguid vahetamas.
Venemaa peaminister Vladimir Putin ja tema Ukraina ametivend Mykola Azarov lepinguid vahetamas. Foto: SCANPIX

Ukraina ohverdas Venemaaga sõlmitud lepinguga oma poliitilised ja rahvuslikud huvid suhteliselt kitsa ringkonna majanduslikele huvide nimel, leiab Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur Merle Maigre.

Tehing on Venemaale rahaliselt kahjulik, kuid ilmselt kaaluvad rahalise kahju üles lepingu muud väärtused, sest kohalolek Krimmis võimaldab Venemaal kontrollida nii Ukraina julgeolekupoliitilisi otsuseid kui ka Musta mere piirkonda laiemalt, rääkis Merle Maigre intervjuus ETV saatele «Välisilm», vahendas ERR Uudised.

«Aga laiemalt võttes, ma arvan, on sellel psühholoogiline tähtsus,» rääkis Maigre. «Venemaa on jälle n-ö teinud ära ja näidanud, et nad on mõjuvõimsad endise Nõukogude Liidu territooriumil.»

Teaduri sõnul on Ukraina praegu majanduslikult halvas seisus ja 30-protsendine allahindlus Venemaalt saadavale gaasile, mis praktiliselt tähendab 40 miljardi dollari suurust abi kümne aasta jooksul, kulub Ukrainale kindlasti ära.

Siiski oleks Ukrainal tema arvates olnud võimalik valida ka energiavaldkonna reformimise tee, mis oleks tähendanud küll raskusi lähiaastail, kuid olnuks riigile pikemas perspektiivis kasulik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles