NSA murdis sisse Google´i ja Yahoo andmekeskuste kommunikatsioonivõrkudesse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google'i otsingumootor.
Google'i otsingumootor. Foto: SCANPIX

USA luureagentuur NSA murdis sisse Google´i ja Yahoo erinevaid andmekeskusi ühendavatesse kommunikatsioonivõrkudesse, kirjutab Washington Post endise CIA töötaja Edward Snowdeni poolt avalikustatud dokumentidele viidates.

Neid ühendusi pealt kuulates avanes agentuuril võimalus koguda informatsiooni nimetatud internetiettevõtete sadade miljonite kasutajakontode kohta.

2013. aasta 9. jaanuarist pärit dokumendi järgi saatis NSA miljoneid salvestusi Yahoo ja Google´i võrkudest oma  Fort Meade´is asuva peakorteri lähedal asuvasse andmekeskusesse. Nimetatud raporti järgi oli agentuur eelmise 30 päevaga kogunud üle 180 miljoni sellise salvestise, seehulgas ka metaandmeid, mis näitavad, kellele saadeti või kes saatis mingeid meile, lisaks koguti ka sisu nagu tekstid, heli- ja videosalvestised.

Andmekeskuste ühendusi ära kasutava projekti nimeks on MUSCULAR, mille juhtimisel teeb avalikustatud dokumendi järgi ameeriklastega koostööd ka brittide vastav asutus, Briti valitsuse kommunikatsioonikeskus.

NSA teatas oma ametlikus avalduses, et on oma tegevuses keskendunud ainult välismaiste sihtmärkide kohta luureandmete kogumisele. Google teatas, et on kaua kahtlustanud, et sellist laadi luuramine võib olla aset leidnud, olles valitsuse tegevuse peale, millega hangitakse infot erafirma fiibervõrgust, täielikult välja vihastatud.

Ettevõtte kõneisik rõhutas, et selline tegevus tõestab kiirete luuret puudutavate reformide vajalikkust.

Yahoo teatas, et ettevõte valvab väga rangelt oma andmekeskusi ning ei ole ühelegi USA valitsusasutusele neile ligipääsu andnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles