Järjekordne nipp ümbrikupalkade vastu: uute töötajate registreerimine

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksu- ja tolliamet loodab, et kavandatav muudatus teeb ümbrikupalga maksjate elu raskemaks.
Maksu- ja tolliamet loodab, et kavandatav muudatus teeb ümbrikupalga maksjate elu raskemaks. Foto: ARNO SAAR

Järgmise aasta juulist tahab maksu- ja tolliamet juurutada korra, kus kõik uued töötajad tuleb maksuametis enne nende faktilist tööle asumist registreerida.

«Meil on praegu Tallinna kesklinnas väga häid  restorane, kus kokka tööl polegi. Või siis olukord ehitusplatsidel, kus meie revidendid jooksevad sprinti inimeste järel, kes seal väidetavalt ei tööta,» kirjeldas maksu- ja tolliameti peajurist Karolin Lorents PwC konverentsil Raamatupidamine ja Maksud 2014 olukorda. Taoliste olukordade vältimiseks tahabki maksu- ja tolliamet juurutada korra, kus uus töötaja registreeritakse enne tema tööle asumist e-maksuametis ka telefoni või SMSi tee. «Paljudes teistes riikides on see süsteem olemas ja toimib väga hästi,» ütles Lorents. «Ümbrikupalkade vastane võitlus pole ainult selleks, et riik koguks maksutulu, vaid see on oluline ka selleks, et töötajal oleks sotsiaalsed garantiid.»

Lorentsi sõnul saab kogutavaid andmeid kasutada ravikindlustuse määramiseks, töötukassaga seotud toimingutes, samuti saab töötaja ise enda kohta vaadata, kas tööandja on tema kohta maksud maksnud. Praegu töötaja enda kohta taolisi andmeid ei näe. «Eesmärgiks on mitteametliku tööjõu kasutamise vähenemine ja täiendav maksulaekumine ca 10 mln eurot,» ütles Lorents.

Ideed uute töötajate registreerimisest on maksuametis hautud juba aastaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles