Väikesed ehitusfirmad vähendavad riigihangete osa

Liisu Arumäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riik tahab vähendada vaidlustusi hangetel.
Riik tahab vähendada vaidlustusi hangetel. Foto: Margus Ansu / Postimees

Mitu väikest ja edukat Eesti ehitusfirmat vähendab Merko eeskujul riigihangete osatähtsust käibes, et valmistuda ehitusturu languseks, kirjutab Äripäev.

«2013. aastal on oodata Balti riikide ehitusturu mahu langust. See on peamiselt seotud eeldatava riigihangete mahu vähenemisega tulenevalt Euroopa Liidu 2007.–2013. aasta eelarveperioodi lõppemisest ning ebaselgusest järgmise, aastate 2014–2020 eelarveperioodi vahendite jagunemise suhtes,» teatas Merko Ehitus tänavu esimese poolaasta aruandes. Samal põhjusel prognoosib ka ehitusettevõtjate liit Eestis ehitusmahu vähenemist.

Mitme maakonna edukad ehitusfirmad plaanivad just seepärast riigihangete osa vähendada. Kui Tartu peakontoriga ehitusfirma E&G keskendus seni peamiselt riigihangetele, siis järgnevatel aastatel panustatakse eraturule ja kinnisvaraarendusele. «Meil moodustavad riigihanked 97–98 protsenti müügitulust. Tahame, et 20–30 protsenti oleks erahankeid ja 10 protsenti võiks olla kinnisvaraarendus,» ütles ehitusjuht Artur Fjodorov. «Nagu investoridki, nii ka meie üritame hajutada. Laienemine ja kogu meeskonna suurenemine on ettevalmistus järgnevateks raskemateks aegadeks,» lisas ta.

Järgnevaks aastaks prognoosib E&G ehitusmahu vähenemist, eriti raskeks võib minna suurettevõtetel. Fjodorov näeb oma firmale siiski käibe kasvu. vMida vähem inimesi objektil tegutseb, seda kasumlikum ettevõttele. Me valmistumegi selleks, et saaksime järgmisel aastal sama meeskonnaga rohkem teha,» selgitas ehitusjuht.

Oktoobris NCC Ehituse juhtimist alustanud Toomas Alle ütles hiljutises online-intervjuus, et ehitusfirmade lähituleviku ettevalmistusel saab võtmesõnaks omaarendus. Nende realiseerimisel pidas ta oluliseks seda, et üritatakse pakkuda turule toodet, mis on optimaalse hinna ja kvaliteedi suhtega. Küsimuse peale, milline on ehitusturg Eestis 2014. aastal, vastas Alle, et maht väheneb ja konkurents suureneb. «Edukad on need, kellel on varasemal perioodil ettevalmistatud projekte, sealhulgas omaarendused, et raske aeg üle elada. Ettevõtte finantsvõimekus on ka äärmiselt oluline,» rääkis ta.

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles