Buffett hoiatas USA kongressi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Warren Buffet.
Warren Buffet. Foto: AFP.

Warren Buffett hoiatas USA kongressi, et kõikvõimalikud tagasiulatuvad reeglid derivatiivide suhtes kuhjavad suuremaid kulutusi nende partneritele.

Investeerimisfirma Berkshire Hathaway omanik kinnitas aastakoosolekule kogunenud 37 000-pealisele rahvahulgale, et neile ei lähe valitsuse plaanid «sentigi maksma».

Ta selgitas, et kui kongress paneb firmadele nõudmise olemasolevate lepingute tagatiseks kapitalivarusid koguda, nõuab Berkshire kõrgemaid makseid oma partneritelt. Berkshire'i derivatiiviportfell on ligikaudu 63 miljardi dollari suurune.

Buffetti sõnul kavatsevad nad kõiki seadusi järgida, kuid nõuavad sellisel juhul oma partneritelt hinnalisandeid, et täiendavaid väljaminekuid kompenseerida - ilmselt kuni 1 miljardi dollari ulatuses. Berkshire'i partnerid on muuhulgas ka Goldman Sachs ja Lehman Brothers.

Legendaarne investor tõi näiteks möbleeritud ja möbleerimata korteri müügi või üürimise. «Loomulikult võib sohvad ja tugitoolid kaasa anda,» ütles ta. «Aga siis tuleb seda ka rendihinnale juurde arvestada. Tagatisega derivatiivide jaoks on üks hind, ilma tagatiseta derivativide jaoks teine hind.»

Kongressil on käsil suurem projekt reformida finantssüsteem ja tooted, mis selle süsteemi kuristiku veerele tõid. Muuhulgas on arutlusel ka derivatiive puudutavad seadused. Berkshire on teinud kõvasti lobitööd kõige ulatuslikemate reformiettepanekute vastu: nõuda firmadelt tagatist kõigile emiteeritud derivatiividele.

Buffet'i kauaaegne äripartner Charlie Munger ütles eile ajakirjanikele, et finantskriisis ei ole süüdi mitte pankurid, vaid regulaatorid, kes panku korralikult ei kontrollinud.

«Kui tiiger lahti pääseb ja pahandust teeb, on ju hullumeelne hakata tiigrit süüdistama,» ütles Munger. «Probleemi juur on ju ikka see idioodist tiigrivalvur... Milleks peksta tiigrit? See pole lahendus. Lahendus on tiigrivalvur paremini välja õpetada.»

Berkshire suhe derivatiividega on üldse keeruline. Minevikus oli Buffett nende peamisi kriitikuid. Nagu avalikkus mäletab, nimetas ta derivatiive «finantsilisteks massihävitusrelvadeks».

Kõigele vaatamata omandas ka Berkshire neid viimase kahe aastaga muljetavaldava koguse. 2009. aasta lõpuks oli panustatud aktsiabörside tulevastele tasemetele ning nõustutud kindlustama nii linnavalitsuste võlakirju, kõrge tootlusega krediiti kui ettevõtete võlgu.

Buffett on tehinguid õigustanud sellega, et nad ei nõua praktiliselt mingit tagatist ning et lepinguosalised on 6 miljardit kindlustusmakset juba ette tasunud - pakkudes talle sisuliselt võimalust odava hinnaga pikaks ajaks raha laenata.

Barclaysi analüütikute sõnutsi on aga nüüd asjalood nii, et kui kongressi oma regulatsioonidega derivatiivide osas Buffettile vastu astub, peab Berkshire oma portfelli kaitseks 8 miljardit dollarit kõrvale panema. See aga seoks kinni kapitali, mida muidu võiks kasulikesse ettevõtmistesse investeerida.

Copyright The Financial Times Limited 2010. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles