Eksperdid ootavad riski- ja erakapitaliturult peatset elavnemist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tühi rahakott.
Tühi rahakott. Foto: SCANPIX

Eelmisel nädalal Riias peetud Balti M&A ja riskikapitali foorumil tõdeti, et suur kasvupotentsiaal ja tugev vajadus uute investeeringute järgi tõstab oluliselt lähiaastate riski- ja erakapitalituru aktiivsust.

Selle kinnituseks öeldi advokaadibüroo SORAINEN korraldataval konverentsil ka välja uudis, et Balti Innovatsioonifond otsustas äsja 20 mln eurot paigutada endise LHV investeerimismeeskonna loodud erakapitali fondi Livonia Partners. Fondi eesmärk on koondada 50-85 mln eurot, mis investeeritakse Baltimaade 8-12 ettevõttesse.

«Livonia fond ning tervikuna üldse Balti Innovatsioonifondi rahastus ja kohalikud initsiatiivid toovad loodetavalt juba lähiajal uut raha kõikidesse Balti riikidesse. Samuti elavdab see kogu erakapitali turgu, et raha jõuaks ettevõteteni soodsamatel tingimustel, mis on hiljutise EASi uuringu kohaselt praegu üheks takistuseks ettevõtete kasvamisel,» tõdes SORAINENi M&A ja erakapitali töörühma juht Toomas Prangli.

Euroopa Rekonstruktsiooni ja Arengupanga (EBRD) eksperdi Agris Preimanisi sõnul on Balti riikide investeeringumaht suhtena SKPsse 10 korda väiksem kui Euroopas keskmiselt. Needki investeeringud on kuni 90% ulatuses avalikest allikatest rahastatud – mujal Euroopas on suhe vastupidine, turul domineerib erainvestorite rahastus.

«Väikese majandusega turud võiksid rahvusvahelistele investoritele huvi pakkuda juhul, kui suudetaks tugevdada era- ja riskikapitali investeeringute taustsüsteemi. Sisend sellesse peaks tulem nii era- kui ka valitsussektorist,» kommenteeris Preimanis.

Nii Balti kui ka Kesk- ja Ida-Euroopa eksperdid tõdesid, et Balti riigid vajavad tootlikkuse ja konkurentsivõime kasvu, pälvimaks investorite täiendavat huvi, mida tegelikult soodustab Euroopa aeglustuv konkurentsivõime. Riigiorganisatsioonide diskussioonis leiti, et Lätis ja Leedus on era- ja riskikapitali investeeringuid soodustav tugisüsteem väga hea ning üks väheseid valdkondi, kus ollakse Eestist eespool. Eesti esindajad tunnistasid oma probleemkohta, kuid arengud ja investeeringuplaanid pidavat tänaseks olema aktiivselt töös – sh viimaste plaanide järgi 60 miljoni euro väärtuses struktuurfondide investeeringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles