Kaardimaksed hakkavad ilmselt odavnema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Visa krediitkaardid.
Visa krediitkaardid. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Komisjon võttis vastu uue makseteenuste direktiivi ning määruse kaardimaksetega seotud vahendustasude kohta, mis vähendab deebet- ja krediitkaartidega tehtud tehingutele vahendustasude ülempiird ning keelatakse lisatasude kehtestamine.

«Lisatasude näol on tegemist peamiselt lennupiletite on-line tellimisel makstavate täiendavate tasudega,» selgitas advokaadibüroo Tark Grunte Sutkiene vandeadvokaat Lada Riisna.

Seoses vahendustasudega on muudatuste ettepanekus ette nähtud 22-kuuline üleminekuperiood, mille jooksul hakkavad maksete tegemisel kehtima vahendustasude piirmäärad ning seda ka deebet- ning kreeditkaardi maksete puhul. Kehtestatud ülempiirid on deebetkaartidel 0,2 ja krediitkaartidel 0,3 protsenti tehingu väärtusest. Konkurentsiametid on juba ülempiiride määrad heaks kiitnud MasterCard, Visa ja Cartes Bancaires`i kaubamärki kandvate kaartide osas.

«Tõenäoliselt sunnivad uued muudatused pankasid ja makseasutusi oma teenuse standardeid ja protokolle veelgi enam ühtlustada,» ütles Riisna. «Samuti võib prognoosida makseteenuste ning uute IT-lahenduste kasvu,»lisas ta.

Riisna sõnul peab Euroopa Komisjon probleemiks ka makseteenuste turul konkurentsi puudumist ja sellest tulenevat ebaühtlast ning kontrollimatut makseteenuste hindade kasvu. Normistiku ülevaatamine, samuti reguleeritud vahendustasude kehtestamine peaksid Komisjoni arvates  kõrvaldama olulisi takistusi makseteenuste turu arengus liikmesriikide lõikes ning vähendaksid teenuste hindu. Näiteks peaks saama võimalikuks liigutada raha otse maksja kontolt saaja kontole ilma vahepankade teenuste kasutamiseta. Arvatakse, et pankade teenustasude ahelast väljajätmine vähendab makse omahinda ja seega lõpphinda kliendile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles