Hiina tuumaallveelaevad «galopeerivad ookeanisügavustesse»

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina mees suitsetamas punalipu ees Pekingis.
Hiina mees suitsetamas punalipu ees Pekingis. Foto: AP / Scanpix

Hiina teatel on alustanud patrullsõite nende esimene tuumaallveelaevade flotill.

Ametlik uudisagentuur Xinhua avaldas pildid Hiina esimese põlvkonna tuumaallveelaevadest (silma järgi Xia-klass), mis on mitme aastakümne vanused.

Agentuuri sõnutsi on laevadelt nüüd esmakordselt «salastatus kustutatud», vahendab Financial Times.

Xinhua kuulutas, et allveelaevad «galopeerivad ookeanisügavustesse ning teenivad seal [riigi huve] kui salapärased jõud, mis panevad meresügavused kõuena kõmisema». Hiina allveelaevad on otsekui «palgamõrvari oganuiad, mis panevad vaenlase värisema», jätkas agentuur oma värvikat kirjeldust.

USA teatas juunis, et Hiina sõjalaevad on hakanud patrullima nende majandusvööndis. Juulis läbisid Hiina hävituslaevad esimest korda Venemaa ja Jaapani põhjaosa vahelise väina.

Kuigi eile avaldatud piltidel «poseerinud» allveelaevad on Hiina põhjalaevastiku vanemad alused – ja mitte nüüdisaegsemad Jin-klassi laevad, mille baas on Hainani saarel Hiina lõunarannikul – peegeldab nende paiskamine kohalikku meediasse siiski Hiina armee kasvavat enesekindlust, leiab FT.

«See on esimene kord, kui Xia-klassi niivõrd detailselt Hiina riigimeedias käsitletakse,» ütles Massachusettsi tehnoloogiainstituudi Hiina-ekspert Taylor Fravel. «Mida moodsamaks Hiina armee muutub, seda varmam on ta oma võimeid ja võimalusi avalikult arutama.»

IHS Maritime’i vanemanalüütiku Gary Li hinnangul osutab vanemate allveelaevadega uhkeldamine sellele, et neid «ei peeta enam aktiivseteks alusteks» ning nad asendatakse uute Jin-klassi allveelaevadega.

Pentagoni pressiesindaja keeldus fotosid kommenteerimast, kuid väljendas heameelt «Hiina suureneva läbipaistvuse üle, mis aitab maandada pingeid ja edendab stabiilsust».
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles