Vitsur: lähema viie aasta jooksul majanduses suurt šokki oodata ei ole

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heido Vitsur.
Heido Vitsur. Foto: Peeter Langovits

LHV majandusekspert Heido Vitsur ütles Rimi visioonikonverentsil, et ehkki järgmise kümnendi majandusolukorra prognoosimine on keeruline, võib viie aasta perspektiivis eeldada, et teravat kriisipuhangut tulemas ei ole.

«Paljud kardavad ja ähvardavad, aga minu sisetunne ütleb, et lähiaastail suuri šokke maailmamajanduses ei tule,» kommenteeris Vitsur.

«Selge, et lõpmatuseni praegu majandust üleval hoidev võlgade kasv jätkuda ei saa. Samas ei näe ma põhjust karta, et selline majanduspoliitika toob kaasa hüperinflatsiooni. Seda pole juhtunud ei Ühendriikides ega Euroopa Liidus, vaatamata sellele, et majandusse on värsket raha suunatud triljoneid, »lisas Vitsur.

Eesti kaubandusturg on Vitsuri sõnul suures sõltuvuses oma peamistest partneritest ning avatus globaalsetele mõjutustele säilib ja isegi süveneb.

«Avatud majandusega Eestil ei saa minna palju paremini kui tema peamistel partneritel kuid loodetavasti ei lähe ka palju halvemini. Lähemad viis aastat peaks olema suhteliselt rahulikud ja isegi optimistlikud. Jaekaubanduse kasvu jääb meil toetama palkade mõõdukas kasv ja Euroopa keskmisest mõnevõrra kiirem inflatsioon,» oli Vitsur optimistlik.

Vitsur kommenteeris ka konverentsi osalejatele esitatud küsimust toidukaupade käibemaksu alandamisest, leides, et pikemas perspektiivis võiks käibemaksu diferentseerimine aidata paljusid probleeme lahendada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles