Tarbijate kindlustunne oktoobris tõusis

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarbijate kindlustunne langes kolmandas kvartalis.
Tarbijate kindlustunne langes kolmandas kvartalis. Foto: Heino Käos

Eesti konjunktuuriinstituudi (EKI) tarbijabaromeetri andmetel elanike kindlustunne oktoobris tõusis.

Tarbijate kindlustunde indikaator on oktoobris oluliselt parem kui eelmisel aastal samal ajal ja parem ka pikaajalisest keskmisest.

Kindlustunde tõusu taga on mõnevõrra paranenud ootused oma pere ja riigi majandusolukorra suhtes ja paranenud säästuprognoos, millele aitab kindlasti kaasa toimunud reaalsissetulekute tõus.

26 protsenti vastanute hinnangul on nende majandusolukord 12 kuu pärast parem kui praegu, 49 protsenti ootab sama olukorra püsimist ja 17 protsendi vastanute hinnangul võib olukord halveneda.

Kindlustunne paranes viimase kuuga kõigis sissetulekukvartiilides.

Elanike inflatsiooniootused on jätkuvalt langustrendil ja väljavaated säästmisele natukene paranenud. Püsikaupade ostuplaanid on endiselt ettevaatlikud ja allpool pikaajalist keskmist.

Elanike remondiõhin on sügiskuudel vähenenud, selgub EKI andmetest. Kui juulis plaanis suuremaid kulutusi oma eluaseme remondiks teha 29 protsenti küsitletutest, siis oktoobris oli selliseid vastanuid 22 protsenti.  Eelmise aasta oktoobris plaanis remondile kulutada 31 protsenti küsitletutest.

Väga kindel kinnisvara ostu plaan on kolmel protsendil vastanutest, mis on sama tase kui oli aasta tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles