Läti eelarvet tervitas õpetajate vilekoor

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti lipp
Läti lipp Foto: SCANPIX

Eile leidis Läti seimi ees aset õpetajate ja teadustöötajate pikett, mille käigus «vilistati välja» 2014. aasta riigieelarve ning nõuti kõrgemat töötasu.

Seimil seisab peatselt ees eelarve kinnitamine. Parlamendi ette kogunenud tuhatkond inimest puhus vilesid ning skandeeris: «Palka! Palka!»

Meeleavaldajatega kohtusid ning vahetasid mõtteid ka Läti haridusminister Vjačeslavs Dombrovskis ja president Andris Bērziņš, kirjutab Lenta.ru.

Haridusminister kuulas ära õpetajate kaebused ning lubas pingutada nende olukorra parandamise nimel.

President tunnistas, et haridus- ja teadustöötajate palgad on tõepoolest madalad, kuid nentis, et eelarves – mida ta just põhjalikult uuris – ei ole ruumi radikaalsete muutuste teostamiseks antud küsimuses. Samas leidis riigipea, et meeleavaldustel on kindlasti märgatav mõju järgmistele valimistele.

Alates 1. septembrist 2014 kerkib Läti õpetajate põhipalk praeguse 280 lati juurest 295 lati peale (vastavalt 400 ja 420 eurot). Dienas Biznessi teatel peab õpetajate ametiühing palgatõusu siiski mõnitamiseks, rõhutades, et alates järgmise aasta algusest on miinimumpalk riigis 225 latti.

Ametiühingujuhtide sõnutsi sooviksid pedagoogid põhipalga tõstmist kasvõi 309 lati peale. Ühtlasi hoiatavad nad, et kui riigijuhtide kõrvad jäävad kurdiks, kaalutakse ka teisi protestimisviise – kuni streigini välja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles