Läti tahab vabaneda lastekodudest

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti tahab vabaneda lastekodudest.
Läti tahab vabaneda lastekodudest. Foto: SCANPIX

Läti sotsiaalministeerium näeb ette, et aastaks 2020 elab 85 protsenti vanemateta jäänud lastest kasuperedes või hooldajate juures. Riigi poolt pakutav peavari jääb erandlikuks või ajutiseks lahenduseks kriisiolukordades.

Antud eesmärgini jõudmiseks on juba eraldatud nii ELi kui eelarvelised vahendid ning koostatud vastav kava, kirjutab Dienas Bizness.

2014. aastal kehtestatakse orbude ja vanemate toetuseta jäänud laste tarvis täiendavaid sotsiaalseid teenuseid või laiendatakse olemasolevate teenuste mahtu.

Riik rakendab meetmeid kasuperede toetamiseks, kuni kahe aastaste laste eest hakkavad vastutama kohalikud omavalitsused.

Vahemikus 2015-2020 kantakse ELi sotsiaalfondist üle 3,18 miljonit eurot hooldajata jäänud laste toetuseks, spetsialistide koolituseks ning kasuperede võrgustiku kasvatamiseks. Seda, milline osa summast läheks konkreetselt laste ülalpidamiseks kasuperedes, ministeerium siiski ei täpsustanud.

Lisaks plaanitakse aastail 2017-2020 eraldada 9,7 miljonit eurot nn «noortemajade» rajamiseks 15-19 aasta vanuste vanemate hooleta jäänud noorte tarvis ning peret meenutava atmosfääri loomiseks lastekodudes.

Hetkel on Lätis ilma vanemliku hoolitsuseta ligikaudu 8100 last, kellest 63 protsenti elab hooldaja juures, 14 protsenti kasuperedes ning 23 protsenti lastekodudes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles