Putin tegi ettepaneku Gazprom ja Ukraina Naftogaz ühendada

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa peaminister Vladimir Putin ja tema Ukraina ametivend Mykola Azarov lepinguid vahetamas.
Venemaa peaminister Vladimir Putin ja tema Ukraina ametivend Mykola Azarov lepinguid vahetamas. Foto: SCANPIX

Venemaa peaminister Vladimir Putin kirjutas eile Sotšis alla Ukraina gaasilepingu ning tegi ettepaneku kahe riigi gaasifirmad ühendada.


«Me rääkisime integratsioonist tuumasfääris, teen ettepaneku teha sama ka gaasiga ning ühendada Gazprom ja Ukraina Naftogaz,» vahendab Vedomosti Putini sõnu.

Paljudele, sealhulgas ka Ukraina peaministrile Mykola Azarovile tuli Venemaa peaministri avaldus üllatusena. Azarov tunnistas, et Putini ettepanek oli kui välk selgest taevast. Vaatama sellele on Ukraina peaminister valmis seda arutama. «Me arutame läbi ka ootamatud ettepanekud,» tsiteeris peaministrit tema esindaja Vitali Lukjanenko.

Gazpromi juht Aleksei Miller lubas, et küsimust arutatakse pärast maipühasid, kui kahe riigi energeetikaministrid, tema ning Naftogazi juht Jevgeni Bakulin Moskvas kohtuvad.

Miller märkis, et arutatakse küll võimalikku varade vahetust, kuid sisuliselt on tema sõnul tegemist ettevõtete ühendamisega.

Kui hinnata Naftogazi väärtuseks 10 miljardit dollarit (võrreldes seda Venemaa Novateki tootmismahtudega), siis saaks Ukraina kogu firma aktsiapaki Gazpromile loovutamisel Venemaa kontsernist 7-protsendilise osaluse. Interfaxi hinnangul võiks Ukraina ühisfirmast saada 6 protsenti.

Gazprom on maailma suurim gaasifirma, kellele kuulub kõige laialdasem ehk enam kui 160 000 km pikkune gaasitrasside süsteem. Gazprom on suurim Euroopasse gaasi tarnija ning sisuliselt on tegemist Venemaa gaasiekspordi monopoliga. Ka Gazpromi gaasivarud on maailma suurimad- 33,6 triljonit kuupmeetrit, mille maksumus koos naftaga ulatub 241,4 miljardi dollarini. Mullune toodangu maht oli 462 miljardit kuupmeetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles