Palo: toetust peaks saama kõik tootjad

Liisu Arumäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Palo sõnul tõstaks omatarbe toetus elektriarveid vaid 0,2 protsenti.
Urve Palo sõnul tõstaks omatarbe toetus elektriarveid vaid 0,2 protsenti. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Riigikogu majanduskomisjoni aseesimeehe Urve Palo sõnul ei toetanud sotsiaaldemokraadid taastuvenergia toetuse ettepanekut, kuna leiavad, et omatarbe toetust peaks saama kõik, mitte ainult väikesed (alla 10 MW) tootjad.

«Juhul, kui riik soodustaks roheenergia arengut Eestis ja maksaks analoogiliselt teistele Euroopa Liidu liikmesriikidele elektrijaama omatarbe eest toetust täies ulatuses, siis tõstaks see inimeste elektriarveid vaid 0,2 protsendi võrra,» rääkis Palo.

«Samas, minister [Juhan Parts], kes näiliselt võitleb kodukulude alandamise eest, taotleb täna Euroopa Komisjonilt riigiabi andmise luba Narva Elektrijaamadele hakkepuidu põletamise eest. Selle loa saamise ja vastava skeemi rakendumise korral tõuseksid inimeste elektriarved kolme-nelja protsendi võrra, kuid roheenergia ei areneks, uusi töökohti ei loodaks ja inimeste kodukulud languse asemel hoopis tõuseksid oluliselt. Sellist teguviisi sotsiaaldemokraadid kindlasti ei toeta,» lisas ta.

Palo nendib ka, et paraku pole taastuvenergia sektoris tegutsevatele ettevõtetele tagatud õigusselgus ja õiguskindlus. «Helme Energia õiguslik argumentatsioon, tehtud investeeringud ja nende ajaline järgnevus ei jätnud kahtlust, et ettevõttel oli olemas õigustatud ootus toetusele. Vaidlustamata nende õigustatud ootust, leidsid sotsiaaldemokraadid, et samaväärilist kohtlemist on vaja kohaldada kõikide tootjate, nii suurte kui ka väikeste puhul,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles