MKM: seadus ei luba tootjale omatarbeks kulunud elektrienergia eest toetust maksta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium
Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium Foto: Liis Treimann

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium teatas täna meediale, et AS Graanul Invest on meediale ekslikult teatanud, nagu oleks ettevõttel õigustatud ootus saada elektri omatarbe eest taastuvenergia toetust. Sellist toetust pole elektrituruseadus kunagi ette näinud.

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium on seisukohal, et niigi ülepaisutatud taastuvenergia toetuste taustal uue dotatsiooni lisamine elektrienergia arvele on põhjendamatu.

«Eestis on kokku üle 100 elektritootja, kellest Graanul Invest on ainuke, kes on leidnud, et seadus lubab omatarbeks kasutatud elektrienergiat toetada,» seisis ministeeriumi pressiteates. «Tootja on meelevaldselt defineerinud mõistet tarbija ning leidnud, et elektrijaama kütuse etteandmise konveierlindi elektrimootor on samasugune tarbija nagu inimene, kes kasutab elektrienergiat näiteks saunakerise kütmiseks, makstes samal ajal ka tarbitud elektrienergia eest võrguteenust ja elektriaktsiisi.»

Omatarbe sildi all küsitud toetust ei ole ministeeriumi teatel siiani kellelegi välja makstud ja õigusliku printsiibi rikkumist ei saa seetõttu olla. Samal perioodil, mil Graanul Invest Helme koostootmisjaama ehitas, oli ehitusjärgus ka näiteks Paide koostootmisjaam, Rakvere koostootmisjaam, Kuressaare koostootmisjaam. Ükski loetletutest ei ole näinud sellel hetkel kehtinud seaduses võimalust saada taastuvenergiast või tõhusa koostootmise režiimil toodetud elektrienergia toetust ka omatarbe eest.

MKMi positsiooni toetab ka Riigikogu Kantselei õigus- ja analüüsiosakonna koostatud arvamus, milles jõutakse järeldusele, et omatarbe eest ei ole kunagi olnud õigust toetust saada.

«Elektrijaama toodangu saamiseks on vaja elektrijaamal kasutada elektrienergiat. Kõige odavam on kasutada omatoodangut, sest võrgust ostes tuleb tasuda võrgutasu ja elektriaktsiisi. Ei ole põhjendatud, et tootjale makstakse majanduskomisjoni vastuvõetud otsuse alusel täiendavalt peale 53,7 eurot omatarbeks kasutatud MWh eest,» kirjutati pressiteates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles