Ilves: edukad põllumehed võivad paljud maapiirkonnad uuele elule äratada

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigipea osales aunimetuse aasta põllumees 2013 auhinna üleandmisel.
Riigipea osales aunimetuse aasta põllumees 2013 auhinna üleandmisel. Foto: Sven Arbet / Maaleht

Kohalikest valimistest rohkem tunnevad Eesti põllumehed huvi Euroopa ühise põllumajanduspoliitika, Euroopa Liidu seitsmeaastase eelarvekava ja meie enda maaelu arengukava vastu, tõdes president Ilves, kes esines aasta põllumees 2013 auhinna üleandmisel.

Konkursi võitja on tänavu Saaremaa karja- ja teraviljakasvataja Tõnu Post.

President Ilvese sõnul on uudised Euroopast Eesti põllumeestele pigem head kui halvad ning kui siia veel juurde panna tänavused päris soodsad ilmaolud, siis ei ole mingi ime, et meie teleuudised on saanud viimastel aastatel täiesti uue tegelase: rahuloleva põllumehe.

«Selle taga on teie ränk töö, majanduslikult keerukad ja kohati ka riskantsed otsused ning üha suurem vajadus õppida, nii kodus kui ka välismaal. Kes on sellega hakkama saanud, see võib täna päris rahul olla,» ütles riigipea.

«Me räägime päris palju ja eelkõige murelikult Eesti maapiirkondade tulevikust. Mõne meelest on vaid Tallinn see, kus jätkub kõigile tööd ja kus mõned asjad on suisa tasuta ning maapiirkonnad, seevastu, on justkui midagi sellist, kus valitsevad tühjus ja puudus,» kõneles president Ilves. «Ma ei eita, et Eestis on lubamatult palju piirkondi, kus napib elanikke ja teenuseid, kus omavalitsustel puuduvad nii vahendid kui ka võimalused rahva elujärge parandada. Aga ma pole nõus nendega, kelle meelest on see nii igal pool ja pöördumatult.»

«Eesti riik sai omal ajal alguse edukatest põllumeestest, kes saatsid oma pojad linna kooli,» meenutas riigipea. «Täpselt nii võivad ka tänastest edukatest põllumeestest ja nende kaasabil loodud elukeskkonnast saada need keskused, mis äratavad paljud maapiirkonnad uuele elule.»

President Ilves nimetas linnastumist üleilmseks nähtuseks. «Aga ma ei näe selles üksnes probleemi, siin pole nii, et linnas on võitjad ja maal kaotajad. Kui maal on töökohti, siis on seal ka inimesi.»

Riigipea sõnul on maal peidus palju kasutamata ressursse nii töö efektiivsuse kui elukeskkonna aspektist; põllumajandus kui tootmine on üha enam ajude ja masinate ning üha vähem reaalsete kätepaaride töö.

«Ent maatootmise ning sellega külgnevate valdkondade toodangu vääristamiseks, turgude üha suurema killustumise ja segmenteerumise tingimustes ning üha spetsiifilisemaks muutuvate nõudmiste rahuldamiseks läheb inimesi vaja küll. Palju rohkem, kui meil neid praegu maal, tootmise lähedal võtta on,» ütles president Ilves.

«Seega – ärge uskuge, et elu on võimalik vaid Tallinnas või veelgi kaugemal, piiri taga. See elu on täiesti olemas ka Eestis. Ja see on paljuski nii tänu teile,» tunnustas riigipea põllumehi.

Aasta põllumees 2013 konkursi võitja Tõnu Post annab Saaremaa Pihtla vallas tööd 27 inimesele. Tema Kõljala Põllumajanduslik OÜ tegeleb piimakarjakasvatusega – seal on 521 lüpsilehma aastalüpsiga 10 834 kg lehma kohta ja noorkari; maad haritakse 1500 ha, millest teraviljakasvatus on ligi 500 hektaril; rukki saagikus on 3,5 t/ha, talinisul 4,8 t/ha ja odral 3,8 t/ha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles