Hiina ehitab Pakistani tuumareaktoreid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina lipp.
Hiina lipp. Foto: SCANPIX

Islamabadi ja Pekingi ettevõtjate ja ametiisikute sõnul ehitab Hiina Pakistani kaks uut tsiviilkasutuseks mõeldud tuumareaktorit ning õhutab seeläbi tõenäoliselt taas lõkkele üleilmse tuumakaubanduse ja -leviku debati.


Otsus tarnida reaktoreid Pakistani, kellel on ka endal tuumarelv ning kes on tuntud kui Põhja-Koreaga, Iraaniga ja Liibüaga kaubitseja, on märgiks sellest, et Hiina tunneb end diplomaatilises mõttes üha enesekindlamalt.


Samuti võib siit välja lugeda Hiina valitsuse ambitsioonid tõusta maailma-tasemel tuumaenergia tarnijaks, ühtlasi väärtustab Hiina ilmselgelt Pakistani kui oma strateegilist partnerit Lõuna-Aasias.

Uus tehing Pakistaniga, mida avalikult veel välja pole kuulutatud, kujutab endast parajat dilemmat USA presidendi Barack Obama administratsioonile, kes soovib Hiina toetust Iraani vastastele sanktsioonidele ega taha samas nõrgestada tuumarelvade leviku tõkestamise lepingut - mis on üks Washingtoni peamisi välispoliitilisi eesmärke.

Oma esimest tuumareaktorit hakkas Hiina Pakistani Punjabi provintsi linna nimega Chashma ehitama aastal 1991 ning tööd teise reaktori kallal, mis algasid 2005. aastal, peaksid samuti tänavu lõpule jõudma. Uue lepingu kohaselt ehitaks Hiina sinnasamma Chashmasse veel vähemalt kaks 650-megavatist reaktorit.

Üks Hiinaga peetavate läbirääkimistega kursis olev Pakistani valitsusametnik ütles: «Meie Hiina vennad ei valmistanud meile ka seekord pettumust. Nad on kinnitanud meile oma valmisolekut jätkata koostööd tuumaenergia valdkonnas.»

Hiina riikliku tuumakorporatsiooni veebilehe andmetel sõlmisid Hiina ja Pakistani valitsused nimetatud kahe reaktori ehituse finantseerimise lepingu juba veebruaris. Šanghai tuumatehnika ja -uuringute instituudist öeldi, at nad palgati kahte uut reaktorit projekteerima juba möödunud aastal.

Hiinas resideerivad diplomaadid ütlesid, et neile esitatud andmetel on Peking lepingu ametlikult heaks kiitnud, kuid hoiatasid, et valitsustevahelistes läbirääkimistes võib veel viimasel hetkel tõrkeid tekkida.

Carnegie rahu-instituudi tuumapoliitika programmi vanempartner Mark Hibbs ütles, et Hiina jätkas läbirääkimisi poliitilistel põhjustel, «kogedes, et Pakistanile tuleks kuidagi kompenseerida USA-India tuumalepe». Washington sõlmis India valitsusega tuuma-alase koostöö leppe vaatamata sellele, et India ei ole alla kirjutanud tuumarelvade leviku tõkestamise lepingule.

Hibbsi sõnul võib väga vabalt minna nii, et Obama administratsioon ei tõstagi häält hiinlaste malekäigu vastu, kuna neil on vaja Pakistani abi Afganistanis ning Hiinat on omakorda tarvis Iraani tuuma-ambitsioonide vastases võitluses.

Lääne diplomaadid Islamabadis ütlesid, et ilmselt nõustub USA tasapisi tõsiasjaga, et Hiina roll tuumaenergia Pakistani tarnimisel on määratud kasvama.
«Senikaua kui nad neid tuumapommidega ei varusta, aitab sedalaadi koostöö vast Pakistanil vähemalt üle saada pettumusest, et neil USAga tuumakoostöö lepet sõlmida ei õnnestunud,» ütles üks neist. «Aga täiuslik lahendus see just pole.»

Pakistani on viimasel ajal kimbutanud pikad elektrikatkestused, kuna investeeringud sealsesse energiasektorisse on jäänud väga nappideks. Möödunud nädalal pidi peaminister Yusuf Raza Gilani pöörduma elanike poole palvega mitte kahjustada elektrikatkestuste vastu protestides riigi vara.

Copyright

The Financial Times Limited 2010.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles