Reinap: praegu on Eesti Energia börsile viimiseks halb aeg

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Reinap
Aivar Reinap Foto: Pm

Majandusajakirjanik, Postimees Online'i vastutav väljaandja Aivar Reinap ütles ETV hommikusaates «Terevisioon» esinedes, et praegu on Eesti Energia börsile viimiseks halb aeg.


«Minu arust ei peaks ettevõte praegu börsile minema. Aeg on praegu väga halb,» lausus Reinap.

Ühe põhjusena nimetas ta asjaolu, et me ei tea enam Eesti Energiast kui ettevõttest eriti midagi. «Teame, et see toodab energiat, aga kui vaatame suurt investeeringukava, milleks on vaja börsile minna ja raha saada, siis näeme, et seal on hoopis teised komponendid, kuhu raha hakatakse koguma. Seal ei ole enam nii väga elektritootmine, seal on õlitehased ja naftatootmine, igasugused muud investeeringud,» rääkis Reinap. «Mis ettevõttega ikkagi tegemist on?»

Tema sõnutsi ei tea me ka, kuidas elektriturg energiafirma tulemustele mõjub. «Ma ei imestaks, kui me varsti kuuleme, et Eesti Energia on ülikasumlik ettevõte,» ütles Reinap.

«Mul on tunne, et siin segases vees tahetakse praegu väga suurt kala välja püüda,» ütles ta.
Reinapi sõnul tundub, et olukord on sama mis Tallinna Veega, kui mindi börsile selleks, et raha saada kapitali, aga siis tuli välja, et ettevõte teenib ise suuri kasumeid. «Kas me peame ikka seda tulu kellegi teisega jagama. Äkki riik saab ise hakkama,» lausus Reinap.

Tema sõnutsi võiks riik kaaluda Eesti Energia rahastamiseks võlakirjaemissiooni korraldamist. «Investoritele oleks see ka kahtlemata hea investeerimisobjekt,» lausus ta.

Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandel seevastu arvas, et Eesti Energia võiks börsile minna. Esiteks seetõttu, et firma vajab suuri investeeringuid ning miks peaks riik üksi seda koormat kandma.

Lisaks on Eesti Energia atraktiivne ettevõte ning Eestile oleks vaja sellist aktsiat. «Eesti Energia suudaks pakkuda aktsionäridele atraktiivset investeeringut,» ütles Mandel, keda enda sõnutsi häirib aktsiate jagamise plaan, kus riigiettevõtte puhul tehakse erand sealsetele töötajatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles