Ukraina on kildagaasi-diili künnisel

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina on kildagaasi-diilile lähedal.
Ukraina on kildagaasi-diilile lähedal. Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS

Ukraina valitsus on paari nädala kaugusel kildagaasi tootmise ja jagamise lepingu allkirjastamisest Chevroniga (USA). Musta mere piirkonda puudutav projekt kaasaks partneritena ka itaallaste Eni ja prantslaste EDFi.

Valitsus- ja tööstusharu allikate sõnutsi kirjutatakse murrangulistele lepingutele alla juba novembris, kirjutab Financial Times, rõhutades Ukraina valitsuse üha jõulisemaid püüdlusi leida alternatiivi Vene Gazpromi kallile gaasile.

Ametnike sõnutsi võivad uued diilid tuua riiki miljardite dollarite väärtuses uusi investeeringuid – lisaks jaanuaris Royal Dutch Shelliga sõlmitud laiapõhjalise koostöölepinguga lubatud summale (kuni 10 miljardit dollarit). 

Veel käesoleva aasta lõpuks loodavad Ukraina ametnikud tõmmata joone alla ka läbirääkimistele Exxon-Mobili juhitud konsortsiumiga naftauuringute osas Mustas meres.

«Me oleme meelitanud ligi investorid, mis võivad viie kuni seitsme aastaga kahekordistada gaasitootmise Ukrainas,» ütles Ukraina president Viktor Janukovitš.

Ukraina peaministri Mõkola Azarovi sõnutsi võib ülalmainitud 4 miljardi dollarine projekt tõsta nafta ja gaasi ekvivalendi tootmise lähitulevikus 2-3 miljoni tonni peale aastas.

Ukraina tarbib aastas ligikaudu 50 miljardit kuupmeetrit gaasi, kuid toodab siseriiklikult vaid veidi üle 20 miljardi kuupmeetri. Puudujääk tuleb importida Vene Gazpromilt, mis läheb maksma üle 10 miljardi dollari aastas. Ukraina ametnike sõnutsi on neile kehtestatud hinnad ELi turgudega võrreldes diskrimineerivalt kõrgemad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles