USA rahandusminister: eelarvekriis ei tohi iial korduda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA rahandusminister Jack Lew.
USA rahandusminister Jack Lew. Foto: AFP / Scanpix

USA rahandusminister Jack Lew hoiatas pühapäeval, et äsjalõppenud poliitiline vägikaikavedu, mis viis valitsuse osalise tööseisakuni ja ähvardas riiki maksujõuetusega, ei tohi korduda.

«Me vedasime vales suunas majandust, mis teeb jõupingutusi kasvu ja töökohtade loomise nimel,» lausus Lew telekanali NBC saates «Meet the Press».

Rahandusministri sõnul tõi valitsuse tööseisak riigile kaasa laenukulude suurenemise ja pärssis majandustegevust. «Äsjane vastasseis oli hirmutav, sest me olime kuristiku äärele väga lähedal,» sõnas Lew.

Tema sõnul peavad Ühendriikide poliitikud tagama, et juhtunu enam iial ei kordu.

Lew on kindel, et riigi majandus suudab eelarvekriisi tekitatud kahjust taastuda.

Rahandusminister lisas, et majandustegevust pärsivad märtsis jõustunud kulukärped. Kui pikaajalist eelarvekokkulepet ei sõlmita, ootavad riiki jaanuaris ees uued kulukärped. «President [Barack Obama] on teinud selgeks, et me peaksime kulukärped asendama tasakaalustatud paketiga, mis näeb ette kulutuste vähendamist sotsiaalsfääris ning maksureforme,» lisas Lew.

Ühendriikide kongress lõpetas kolmapäeva hilisõhtul föderaalasutuste 16 päeva kestnud tööseisaku ja andis tähtaja kukkudes loa kergitada valitsuse võlalage.

Demokraatide kontrollitavas senatis hääletas meetme poolt 81 ja vastu 18 senaatorit, vabariiklaste enamusega esindajatekojas jagunesid poolt- ja vastuhääled 285:144.

President Barack Obama allkirjastas seaduse neljapäeva varahommikul. Valge Maja andis sadadele tuhandetele föderaalvalitsuse töötajaile korralduse tööle naasta.

Kongressi heakskiidu saanud seadus võimaldab jätkata valitsusel tööd ajutise eelarvega kuni 15. jaanuarini ja tõsta võlalage vähemalt 7. veebruarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles