Põllumajandustoetused ei tohi Euroopa Liitu kaheks jagada

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder. Foto: Liis Treimann

Euroopa Liit ei tohi tulevikus oma liikmesriike toetuste abil uuteks ja  vanadeks jagada, mistõttu tuleb toetuste arvestamise põhimõtted põhjalikult ümber vaadata ning pöörata senisest suuremat tähelepanu ka ühiskonnale pakutavatele hüvedele.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ütles Leedus põllumajandusmessi Agrobalt raames toimunud üheksa riigi ministrite kohtumisel, et ELi otsetoetused peavad saama uue sisu, sest riigiti väga suurte erinevustega ajaloolised toetustasemed ei ole enam põhjendatud, vahendas ministeeriumi pressiesindaja.

«Senisest suuremat tähelepanu tuleb kindlasti pöörata ka stabiilsetele hindadele, sest ühest küljest sõltub sellest põllumeeste sissetulek, teisalt aga ka kulutused, mida tavalised inimesed toidule teevad,» rääkis Seeder. «Stabiilsete hindade toel suudavad põllumehed ühiskonnale toidu kõrval pakkuda ka hooldatud keskkonda ja ümbrust, mis ei ole sugugi väheoluline.»

Uue ELi finantsperioodi (alates aastast 2014) põllumajanduspoliitika (ÜPP) põhiseisukohtadest rääkides on oluline paika panna peamised eesmärgid ja väljakutsed, mille täitmisele ÜPP kaasa peab aitama.

Lisaks ministrite kohtumisele olid Seedril messil kahepoolsed kohtumised ka Moldova ja Tšehhi põllumajandusministritega. Moldova põllumajandusministri Valeriu Cosarciuciga lepiti kokku uue koostöölepingu sõlmimises. Moldova ootab Eestilt eelkõige teadmisi ja abi, mis puudutavad ELi toiduohutusnõuete täitmist ning liitumiskõnelusi.

Seeder kutsus Moldova kolleegi tänavu suvel  Eestisse, et koostöölepingu peamisi küsimusi põhjalikumalt arutada. Tõenäoliselt toimub visiit augustis.

Täna õhtul toimuval kohtumisel Tšehhi põllumajandusminister Jakub Šebestaga tuleb peamise küsimustena arutlusele samuti ÜPP reform.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles