Kas maksta juhile palka, dividende või osta temalt juhtimisteenust?

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod
Eurod Foto: Elmo Riig

Advokaadibüroo Borenius partner vandeadvokaat Egon Talur rääkis Äripäeva Palgafoorumil, millised on juhtide tasustamisel alternatiivid palga maksmisele. Nende kasutamisel tuleb aga arvestada maksuameti võimaliku huviga.

«Alternatiivseid tasustamisvõimalusi otsitakse juhul, kui tööandjale tundub, et tema maksukohustus on ebaõiglaselt suur,» rääkis Talur. «Ma maksan jube palju makse, kas kuidagi teistmoodi ei saa,» on kõige suurem põhjus, miks teisi tasustamisviise otsitakse.»

Traditsioonilisele palgamaksmisele on alternatiiviks näiteks juhtimisteenuse ostmine juhi ettevõttelt või tegevjuhile ettevõttes osaluse andmine ning dividendide maksmine.

Talur ütles, et ta on kohanud ka otsitud põhjust, miks palgamaksmisele alternatiive otsitakse. «Näiteks kui uue partneri osalus ettevõttes marginaalne ja talle antakse vaid 1-2 protsenti osalust, siis sellisel juhul on küsitav, mis on asja mõte. Või tahetakse anda talle näilist osalust - vanadel aktsionäridel on huvi motiveerimise vastu, aga nad kardavad, et äkki tegevjuht läheb konkurendi juurde.»

Talur ütles, et mis tahes alternatiivse võimaluse korral tuleb arvestada, et maksuamet võib asja vastu hakata huvi tundma. Neid huvitab, et ega töötasu pole asendatud muu, väiksema maksukohustusega väljamaksega või kas dividendide või juhtimistasu katte varjus ei maksta välja aastaboonuseid või muud tulemustasu.

Talur soovitas alternatiivide kaalumisel läbi mõelda need küsimused:

  • Kas peamine idee on säästa maksukuludelt?
  • Kas soovite inimesi tänada seni tehtu eest ja siduda endaga pikemaks?
  • Kas soovite seada oma inimestele eesmärke tulevikuks ja pakkuda hüve nende saavutamise eest?
  • Kas näete oma ettevõtmise edu saabuvat lähiajal ning soovite hoida end tõestanud ja jätkuvalt tublisid inimesi seni enda juures?
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles