Baltimaad vaidlevad jätkuvalt gaasiterminali pärast

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LNG-terminal. Pilt on illustratiivne
LNG-terminal. Pilt on illustratiivne Foto: SCANPIX

Eesti, Läti ja Soome ei suuda siiamaani kokku leppida, kuhu peaks kerkima uus veeldatud maagaasi ehk LNG terminal.

Eesti pool nõuab visalt, et projekt peab tulema nende territooriumile, kirjutab Dienas Bizness.

Nagu märkis Eesti majandusministeeriumi esindaja Ando Leppiman, on rehkenduste kohaselt kõige odavam rajada terminal Paldiskisse, kuna investeeringud oleksid siis väiksemad ning terminali teenindamise kulud madalamad kui konkurentide puhul.

Lisaks kinnitas Leppiman, et Paldiskis on praktiliselt kõik terminali ehituseks valmis – projekt on läbi töötatud, keskkonnamõju hindamise järeldused käes, lähikuudel tuleb ka ehitusluba.

Antud lahendus pole eestlaste meelest mitte üksnes kiireim, vaid ka sotsiaalmajanduslikult kõige kasulikum, kirjutab DB.
Sel nädalal avalikustas Euroopa Komisjon nimekirja prioriteetsetest piirkondlikest energiaprojektidest, mida EL võib toetada. Komisjon näeb ette, et LNG terminal võib tulla Eestisse, Lätisse või Soome – kuigi varem on ELi eksperdid rõhutanud viimase eeliseid.

Kevadel pöördusid eestlased ja soomlased Euroopa Komisjoni presidendi José Manuel Barroso poole palvega hakata selles küsimuses vahemeheks ning otsustada ära, kuhu terminal tuleb.

Läti majandusminister Daniels Pavljuts on varasemalt väitnud, et terminal peaks paiknema Lätis, kuna riik kujutab endast Balti regiooni geograafilist keset.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles