Soome võib hakata raskeveokitelt maksu nõudma

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomes ametivõimud püüavad lahendada ummikute tekkimist idaliikluses.
Soomes ametivõimud püüavad lahendada ummikute tekkimist idaliikluses. Foto: Reuters / Scanpix

Soome hakkab piirama raskeveokite liiklemist osadel Kagu-Soomes idasuunalisel liikumisel tekkivate ummikute vähendamiseks, kaalutakse ka nn eurovinjeti kasutusele võtmist.     

Pikemas perspektiivis kavatsetakse Venemaa veokitelt hakata kasseerima teemaksu, võttes vastavalt Euroopa Liidu direktiividele kasutusele vinjetimaksu, kirjutab Helsingin Sanomat Online.   

Transpordiminister Anu Vehviläineni sõnul saab raskeveokite liikumist piirata ilma seadusi muutmata ehk siis vaid ametivõimude vastavasisulise otsuse põhjal.  

Valitsus pani eile paika eelistatavaimad marsruudid.  

Minister Vehviläineni sõnul hakatakse sadamatega pidama läbirääkimisi. Nimelt on plaanis veokeid sadamast liikvele mitte lasta, kui piiripunktis on ummik.  

Transporti puudutavad alalised piirangud nõuavad seadusemuudatusi. Valitsus kaalub ka tähtajalise eurovinjetti kasutusele võtmist. See maksaks 800-2200 eurot aastas, välismaise veoki maksimaalne tasu päevas oleks 11 eurot.     

Soome võimud prognoosivad, et välismaistelt raskeveokitelt laekub aastas 7 miljonit eurot ja seda oletuse korral, et riiki läbib aastas 8000 põhiliselt Venemaalt pärit sõidukit.   

Transpordiministeeriumi transpordipoliitika osakonna direktori Juhanik Tervala sõnul võtab vinjetimaksu ja tehniliste uuenduste ellu viimine aega paar aastat.     

Belgias, Taanis, Saksamaal, Luksemburgis, Hollandis ja Rootsis kehtib ühine eurovinjett. Rootsis on seda võimalik osta 160 müügipunktist. Tervala hinnangul saaks Soome hakkama 100 kioskiga.  

Minister Vehviläinen põhjendas liikluspiiranguid kahe asjaga. Vaalimaa piiripunkti juurde kavandatud parkla tuhandele veokile lükkub aasta võrra edasi.

Lisaks sellele muutis Venemaa tollisüsteemi ja keelates uusi sõiduautosid vedavatel treileritel piiri ületamise Vaalimaal, viies selle üle Nuijamaa ja Imatra piiripunktidesse. Soome loodab taolise otsuse muutmist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles