Kreeka võlakirjaturud kukkusid järsult

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: SCANPIX

Kreeka võlakirjaturud kukkusid eile järsult, kuna investorid muretsevad üha enam, et riik peab eurotsooni ja IMFi abipaketile vaatamata oma laenud ümber korraldama.

Kreeka kaheaastaste riigivõlakirjade tootlused, mis on hindadega pöördvõrdelised, hüppasid eilse börsipäeva lõpuks 3 protsendi võrra 13,522 protsendi peale. Nii suurt ühepäevast hüpet pole Kreeka võlakirjad alates euroga liitumisest veel teinud.

USA panga Brown Brothers Harrimani andmetel on ühtlasi tegemist kõrgeima lühiajalise riigivõlakirja tootlusega maailmas üldse.

Olukorras, kus euro dollari suhtes taas langes ning naelsterlingi suhtes viimase poole aasta madalaimasse seisu sattus, hakkasid Euroopa liidrid Saksamaale survet avaldama, et viimane ruttu ära otsustaks, kas nad kavatsevad oma laenuosa Kreekale anda või mitte.

Reutersi teatel ütles Prantsuse rahandusminister Christine Lagarde, et ajafaktor on Kreekale lõplike tingimuste seadmise puhul «väga oluline».

Angela Merkel üritas veenda Saksa valijaid ja finantsturgusid, et kavatseb oma valitsusega euro stabiilsust iga hinna eest kaitsta. Seejuures jäi ta aga kindlaks oma seisukohale, et Kreeka laenule tuleb kehtestada karmid tingimused.

«Saksamaa tunneb tohutut vastutuskoormat garanteerida euro stabiilsus,» ütles ta improviseeritud pressikonverentsil oma Berliini ametiruumides.

IMFi tegevjuhti Dominique Strauss-Kahni ja Euroopa Keskpanga presidenti Jean-Claude Trichet'd on palutud homme olukorda Saksa parlamendis lühidalt tutvustada ning üritada neilt heakskiit välja meelitada.

Kreeka kaheaastaste võlakirjade intressid on nüüdseks juba kõrgemad kui Argentiinal ja Venezuelal - mis on vastavalt 8,8 ja 11 protsenti. Neid kahte riiki on paljud välismaised investorid vältima hakanud, kuna sealseid majandusi juhitakse väga ebakompetentselt.

Investorite sõnul on Kreeka võlakirjaturg jõudnud seisu, kus valitsus võib olla sunnitud maksed katkestama. Kreeka kaheaastaste riigivõlakirjad lähevad börsil kaubaks juba 12 protsenti kõrgemate tootlustega, kui Euroopa etalonid - Saksa võlakirjad.

RBC Capital Marketsi vanemstrateeg Nigel Rendell ütles: «Kreeka on nüüd ühel pulgal kõige nõrgemate arenevate turgudega.»

Merkel ütles, et niipea kui Kreeka valitsus saavutab IMFi, Euroopa Keskpanga ja Euroopa Komisjoniga kokkuleppe 3-aastase kasinusprogrammi suhtes, käivitab Saksamaa seadusandlikud protsessid omapoolse laenuosa tagamiseks.
Investorid kardavad aga, et Kreeka ei tule tegelikkuses karmide kulukärbete ja maksukergitustega toime.
Ateena börs langes ligi 3 protsenti.

Eile vallandus Kreekas ka värske streikide ja meeleavalduste laine. 24 tunniks panid töö kõrvale kohalikud laevandusettevõtjad, mispeale katkes mereühendus rohkem kui 50 Egeuse mere saarega. Täna seiskub Ateenas kuueks tunniks ühistransport, kuna bussijuhtidele on vastukarva eesootavad palgakärped.

Mõned märgid näitavad, et Kreeka kriis on hakanud levima ka teistesse eurotsooni perifeeriatesse, Portugali, Iirimaale ja Hispaaniasse.

Portugali kaheaastaste riigivõlakirjade tootlused kerkisid rohkem kui kolme neljandiku punkti võrra 3,985 protsenti peale. Iiri omade hüpe oli sama suur, tulemuseks 2,99 protsenti. Hispaania samaväärsed võlakirjad kerkisid veerandi punktiga 1,87 protsendi juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles