Tõmošenko: sadamalepe Venemaaga on kohutav järeleandmine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi peaminister Mirek Topolanek ja Ukraina valitsusjuht Julia Tõmosenko.
Tšehhi peaminister Mirek Topolanek ja Ukraina valitsusjuht Julia Tõmosenko. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Julija Tõmošenko hinnangul on Ukraina uus valitsus Venemaaga Musta mere laevastiku baasilepet pikendades seadnud ohtu riigi hapra demokraatia ja sõltumatuse.

Tõmošenko süüdistas oma rivaali president Viktor Janukovitšit, kes andis Vene sõjalaevadele ligi 40 aastaks võimaluse Sevastoopoli sadamasse edasi jääda, Ukraina riigi suveräänsuse mahaparseldamises.

Ta kirjeldas asetleidnut kui kohutavat järeleandmist ning järjekordset põhiseadusevastast sammu Janukovitši poolt.

Venemaa pakub Ukrainale gaasihindadest 30 protsenti allahindlust, mis analüütikute hinnangul võib aidata riigil sügavast majanduslangusest väljuda. Vastutasuks aga jääb Vene sõjalaevastik pärast praeguse seisuga 2017. aastal lõppevat baasilepingut veel 30 aastaks Sevastoopoli sadamasse.

«See paiskab Ukraina ajas 20 aastat tagasi, Nõukogude Liidu ajastusse. Meie rahvuslik sõltumatus on ohus. Ma ei ole nõus, et meie maa langeb autoritarismi ja kontrollitud demokraatia mõjusfääri. Ohustatud on ka Euroopa ja kogu regiooni julgeolek,» ütles Tõmošenko.

Venemaa kasutas oma Musta mere laevastikku sõjas Gruusia vastu aastal 2008. «Meid võidakse automaatselt ühepoolselt konflikti tõmmata. Kõige mustema stsenaariumi järgi võime aga Krimmist ilma jääda,» ütles Tõmošenko. Poolsaare separatistid on juba pikemat aega taotlenud ühinemist Venemaaga.

Tõmošenko ütles, et opositsioon üritab ühiste jõududega seda Janukovitši poolt kolmapäeval allakirjutatud lepingut blokeerida. Parlament arutab lepingu ratifitseerimist tuleval neljapäeval.

Samas ei kavatse Tõmošenko siiski oma miljoneid toetajaid Vene-leppe vastu protesteerima kutsuda. Ta tunnistas, et opositsioonil on vähe manööverdamisruumi, kuna presidendil on õnnestunud saavutada täielik kontroll täidesaatva ja seadusandliku võimu, samuti kohtuasutuste üle.

Tõmošenko pöördus Ukraina lääne liitlaste, eriti USA ja Euroopa Liidu poole palvega «mitte pigistada silmi kinni selle suhtes, kuidas Janukovitš Ukraina põhiseadust ja ajakirjandusvabadust jalge alla trambib».

Lääne valitsused ootavad eelkõige, et poliitiline kaos Ukrainas ükskord ometi lõpeks. Tõmošenko pani neile aga südamele mitte reeta niinimetatud stabiilsuse nimel oma kõige kallimaid põhimõtteid. «Stabiilsust ei saa rajada valedele alustele,» rõhutas ta.

Copyright The Financial Times Limited 2010.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles