Poliitikud toetavad metsa suuremat kasutamist

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumine mets
Lumine mets Foto: Elmo Riig / Sakala

Tartus toimunud metsanduse visioonikonverentsil «Võtame metsa kasutusse» tõdesid suuremate erakondade esindajad, et puitu kui taastuvat loodusressurssi tuleb kasutada senisest rohkem ning selleks tuleb leevendada erametsaomanike maksukoormust ja anda toetusi.


Eestis kasutatakse puitu oluliselt vähem kui juurde kasvab. Keskkonnaministeerium on loomas metsanduse arengukava aastani 2020, mis näeb ette puidu kasutatamist puidutööstuses ja energeetikas juurdekasvu ulatuses.

Keskkonnaminister Jaanus Tammkivi ütles, et jätkuvalt uuritakse võimalust muuta maksustamine metsaomaniku jaoks õiglasemaks, nii et see suurendaks puidukasutust.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder soovis metsandusepoliitika suuremt seotust põllumajanduspoliitikaga. Ulukikahjustuste vältimiseks tuleks anda maaomanikele aga suuremaid õigusi.

Rahvaliidu esindaja Karel Rüütli arvates võiks metsade maksustamine sõltuda metsa vanusest, noorem mets peaks olema vähem maksustatud, raieküps mets ja raiesmik aga kõrgemalt. Ta lisas, et metsa pole vaja mitte niivõrd kaitsta kui motiveerida selle kasutamist.

Rohelised rõhutasid metsa alternatiivkasutust ning keskerakond metsanduse kutsehariduse väärtustamist.

Visioonikonverentsil esinenud Euroopa Erametsaomanike Föderatsiooni peasekretär Morten Thoroe tõdes, et Euroopa Liidul puudub täna metsapoliitika. Samas näiteks kliimamuutus ja kahjurite levik ei tunnista riigipiire.

Soome Metsaseltsi tegevjuhi Juhani Karvoneni sõnul on Soome metsasektor läbi elanud suuri muutusi, näiteks on suletud tselluloositehaseid ning teisi metsatööstuse ettevõtteid. Samal ajal on Soome valitsus otsustanud järsult suurendada puidu kasutamist energia tootmiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles