Liive: lähima kümnendi jooksul ei juhtu tuumarindel midagi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur- Pakri saar.
Suur- Pakri saar. Foto: Liis Treimann

Eesti Energia kavandab lisaks Pakrile kaasalöömist Leedu ja Soome tuumajaamade projektides, kuid ettevõtte juhi Sandor Liive sõnul ei juhtu lähema kümnendi jooksul selles vallas veel midagi.


Pakri saarel on Eesti Energial tuumajaama rajamiseks olemas juba maa ja tehtud ka esimesed geoloogilised uuringud. Liive sõnul on kõigi tuumaprojektide tsükkel nii pikk, et lähema kümne aasta jooksul ei juhtu midagi - see on alles järgmise kümnendi teema.

Eesti Energia vastav osakond, kus on tööl kaks inimest, tegeleb hetkel küll projektide ettevalmistamisega, kuid reaalseid investeeringuid veel ei kavandata.

Leedu valitsus otsib praegu Euroopast tuumaenergia kogemusega strateegilist investorit. Liive sõnul on Leedu huvitatud, et Eesti Energia ja Latvenergo projektiga kaasa tuleks. Mai algul on lubatud anda teavet, kuidas asjad edenenud on. Siis selgub ka Eesti Energia täpne roll selles projektis.

Soome riik on teinud põhimõttelise otsuse kahe uue tuumajaama rajamiseks. Esimest neist hakkab ehitama Oy Teollisuuden Voima. «Kui on selge, mitu reaktorit tuleb, siis on meil põhjus soomlastega uuesti läbi rääkida, kuidas on võimalik kaasa lüüa,» ütles Liive.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles