Minister: aastaks 2020 pole Soome sõltuv sisseostetavast elektrist

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olkiluoto tuumajaam Soomes.
Olkiluoto tuumajaam Soomes. Foto: Liis Treimann

Soome valitsuse eilse otsuse tagajärjel ei sõltu riik 2020. aastast sisseostetavast elektrist, maa kaks uut tuumajaama ehitatakse Olkiluoto saarele ja Pyhäjoele või Simosse.


Valitsus andis loa tuumajaama rajamiseks Fennovolimale ja TVO-le, vahendas

YLE

.

Rahandusministri Jyrki Kataineni sõnul on Soome 2020. aastaks täiesti sõltumatu teiste riikide elektrist. Sama usub ka majandusminister Mauri Pekkarinen.

«Nende hangetega tagame, et kodumaine tööstus ja majandus saavad vajaliku energia kätte. Uute ettevõtmiste abil korvame sisseostetavad energiahulgad, mis seni olid peamiselt pärit Loode-Venemaalt,» rääkis Pekkarinen.

Kui parlament valitsuse otsuse heaks kiidab, siis TVO uus tuumajaam ehitatakse Olkiluotosse, kus praegu kerkib firma kolmas reaktor Olkiluoto-3. TVO omanikeringi kuuluvad teiste hulgas Pohjolan Voima ja Fortum.

Fennovoima otsustab tuumaelektrijaama asukoha ära enne selle aasta lõppu. Võimalikud asukohad on Põhja-Soomes - Simo vald (Lapi maakond) või Pyhäjoki vald (Pohjois-Pohjanmaa maakond).

Fennovoima omanikeks on Voimaosakeyhtiö SF (66 protsendiga) ja Saksa kontserni E.ON kuuluv E.ON Kärnkraft Finland AB (34 protsendiga).

Fennovoima ja TVO peavad pärast parlamendi heakskiitu taotlema tuumajaamadele ehitusloa viie aasta jooksul.

Valitsus ütles eile ära Fortumile, mis kolmanda ettevõttena taotles luba tuumajaama rajamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles