Google avaldas tsensorite edetabeli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google'i avaleht.
Google'i avaleht. Foto: SCANPIX

Google pööras eile valgusvihu valitsustele, kes kõige innukamalt nende teenuseid tsenseerida soovivad või siis kasutajate isikuandmete vastu elavat huvi ilmutavad.

Seega laiendas Google oma internetipiirangute-vastast kampaaniat teadlikult väljapoole Hiina ja teiste autoritaarsete režiimide ringi.

Paljastustele on juba jõudnud aplodeerida USA privaatsuse ja internetivabaduse eest võitlejad, kes kutsusid ka teisi interneti- ja telekommunikatsiooni-firmasid Google'i eeskuju järgima.

Otsingufirma avaldas võrdlustabelid, mis näitavad, millised valitsused on esitanud eelmise aasta teises pooles kõige enam nõudmisi teatud informatsiooni eemaldamiseks otsinguteenustest või pöördunud nende poole andmete saamiseks, et kriminaaluurimisi hõlbustada.

Edetabeli tipus troonib Brasiilia. Välja paistavad teiste seast ka USA ja India, Euroopa aktiivseimad on Suurbritannia ja Saksa valitsused.

Tabelid ei näita riike, keda reeglina internetitsensuuriga seostatakse, kuna analüüs ei arvestanud filtrite kasutamist internetimaterjalide blokeerimiseks. Tabelist jäi välja ka Hiina, kuna tsensuurinõudeid peetakse sealmail riigisaladuseks, ütles Google.

Google, kes kuu aega tagasi oma Hiina otsingumootori tsensuuri vältimiseks Hong Kongi üle viis, tahab oma initsiatiiviga astuda vastu üha rangematele üleilmsetele internetipiirangutele.

Samas hoidus Google oma avalduses süüdistavast toonist ning väitis, et ei taha valitsustele kuidagi survet avaldada, et nood asja lõdvemalt võtaksid.

«Meie eesmärk ei ole muuta valitsuste käitumist, kuid me soovime kodanikke teavitada sellest, millega nende valitsused tegelevad,» ütles Google.

Sageli pöörduvad valitsused Google'i poole palvetega eemaldada lapspornot või muud ebaseaduslikku materjali. On ka riike, kes on kehtestanud eriti ranged reeglid mingis teatud valdkonnas. Nii näiteks on Saksamaal täielikult keelatud natsisümboolika müük.

Google'i tabelitest selgus, et kuue kuuga 188 tsensuurinõuet esitanud Saksamaad edestas antud kategoorias vaid Brasiilia - 291 nõudega. Euroopas oli teisel kohal 59 nõuet esitanud Suurbritannia.

Nii Brasiilia kui USA palusid uurimiste eesmärgil isikuandmeid enam kui 3500 korral, Suurbritannia tegi sedalaadi avaldusi 1166 korda ja India 1061 korda.

 

Copyright The Financial Times Limited 2010.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles