Keskerakond kopeeris oma kampaaniaga brittide «sajandi valimiskampaaniat»?

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reklaamiagentuuride juhtide sõnul on Keskerakonna viimasel valimiskampaanial mõningaid sarnasusi 1978. aasta Briti Konservatiivide valimiskampaaniaga.

Reklaamiagentuuri Division loovjuht Kristian Kirsfeldti sõnul on nii sõnum kui pilt üks-ühele maha viksitud 1978. aasta Briti Konservatiivide valimiskampaaniast.
Seda kampaaniat on muuhulgas hinnatud «sajandi kampaaniaks» Briti reklaamiajalehe «Campaign» poolt.

«Kas see kampaania on eetiline või ebaeetiline, ei ole minu kui reklaamitegija hinnata, kuid ma saan hinnata kampaania originaalsust. Antud juhtumil on seda lihsalt ei ole,» ütles Kirsfeldt.

Keskerakonna kampaaniajuht Paavo Pettai sõnul pole tema kunagise reklaamimaailmas kuulsate Saatchi vendade loodud kampaaniaga tuttav.

«78. aastal olin pisut liiga noor, et seda kampaaniat näha või mäletada. N. Liidu tingimustes polnud see ka parima tahtmise korral võimalik,» ütles Pettai ja lisas, et brittide kampaaniast sai ta teada alles ajakirjaniku kaudu.

Imagine AD juhatuse liikme Margo Küti sõnul on kahe kampaania võrdluses näha küll sarnasusi nii visuaalses kui verbaalses mõttes, kuid kas ta nüüd just nimetatud kampaania koopia on, seda on raske öelda. «Eks seda tevad paremini konkreetse reklaami tegijad.»

Pettai sõnul inspireeris neid kampaania loomisel tööbörsil käinute tohutu järjekord ning tema arvates inspireerisid ilmselt samasugused suured järjekorrada omal ajal ka britte.

«Vonklev «saba» kujundina on sarnane ning heledat tausta oleme Keskerakonna kampaaniates pikaajaliselt kasutanud. Teatud kujundusprintsiibid kestavad ilmselt sama kaua kui probleemid, millest nad räägivad.»

«Kahte kampaaniat võrreldes on tõesti kasutatud mõlemas visuaalselt läbiva elemendina töötute järjekorda, mis esmapilgul mõjub muidugi sarnasena. Samas on minu arust väheusutav, et tahtlikult on välja tuldud üks ühele plagiaadiga,» tõdes Spring Advertising agentuuri juht Rika Soopa.

«Briti konservatiivide kampaaniaga on visuaalne sarnasus juhuslik, kuigi selle kampaaniaga oleme ka meie kursis, nagu ilmselt igaüks, kes on kursis Euroopa poliitilise lähiajalooga,» ütles Keskerakonna peasekretär Priit Toobal.

Toobali arvates meeldib nende kampaania eriti Mart Laarile, kellele Margaret Thatcher on olnud suureks eeskujuks poliitikas.

Soopa hinnangul on idee õhus ning kui juba plaaniti poliitreklaamis töötuse probleemi dramatiseerida, siis ilmselt polnud vaja agentuuril minna seda ideed või fotot brittidelt ajaloost näppama, vaid sama pilt on jooksnud läbi ju hiljuti Eesti meediast näit seoses erinevate sotsiaalsete ametikohtade «avatud uste päevadega».

«Minu arust isegi vormist tähtsam on antud Keskerakonna reklaami puhul sisu - tegemist on suhteliselt õõvastava demagoogiaga, nagu oleks praegune majanduskeskkond ainult ühe erakonna tegevuse tulemus ja ainult Eestis toimuv nähtus. Kuna antud reklaami retoorika ja stiil on Keskerakonna reklaamidele üsna tüüpiline, siis seda enam kahtlen, et tegemist on plagiaadiga,» kommenteeris Soopa ja lisas, et poliitilises retoorikas on töötuse ärakasutamine ennemini ennustatav, kui et välistav võte.

Reklaam on Krisfeldti sõnul leidlikkuse, nutikuse ja teravmeelsuse žanr. «Kui see aga muuta kopeerimise, plagieerimise ja mahaviksimise tallermaaks, siis kannatavad selle all nii reklaamitegijad kui ka avalikkus.»
«Keskerakond kopeerib teiste reklaame. Talle see sobib!» põrutas Kirsfeldt.

Tegelikkuses ei ole Küti hinnangul vahet, kas see on kopeeritud või mitte. Oluline on, et see töötab. «Sama hästi võib öelda ka Kalevi uue vaarikašokolaadi kampaania kohta, etsõrmede kasutamine peategelasena reklaamis on odav koopia ja seda ta muidugi on.

Küsimus pigem see kui paljud tarbijad seda teavad,» lausus Kütt ja lisas, et pigem on see väga väike ja kitsas seltskond. Siinkohal meenutas ta Rein Iida kuulsaid sõnu «Andke mulle 24 tundi aega ja ma leian igale reklaamile koopia.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles