Putin: varsti jääb vaid Aeroflot

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa lennufirma Aeroflot lennuk
Venemaa lennufirma Aeroflot lennuk Foto: SCANPIX

«Kui nii edasi läheb, ei jää Euroopasse peale Aerofloti ühtegi lennufirmat alles,» ütles tuhapilvedest vähem häiritud lennuliiklusega Venemaa peaminister Vladimir Putin.

Samal ajal avaldavad lennufirmad Euroopa ametivõimudele üha suuremat survet, et nood õhuruumi piiranguid kiiremas korras tühistama asuksid, väites, et nende äri on Islandi vulkaanituha tõttu suuremates raskustes kui pärast 9/11 terrorirünnakuid.

Euroopa Liidu transpordiministrid kogunevad täna kriisi arutama videokonverentsile, mille kutsus kokku euroliidu eesistujamaa Hispaania.

Ametnike sõnul tuhapilved Euroopa kohal veel hajumise märke ei ilmuta ning lennufirmad on Euroopa Komisjoni hoiatanud, et osa neist ei ole enam pankrotist kaugel.

Rahvusvahelise Lennutranspordi Ühenduse IATA esimehe Giovanni Bisignani hinnangul kaotavad lennufirmad käibe pealt juba 250 miljonit dollarit päevas. Reedese seisuga pakuti vastavaks numbriks 200 miljonit. Bisignani kutsus ametivõime üles õhuruumi turvaliseks taasavamiseks kiireid samme astuma ning kutsus kokku ÜRO Rahvusvahelise Tsiviillennunduse Organisatsiooni üldkoosoleku.

«See vulkaan on halvanud kogu Euroopa lennundussektori ja mõjutab juba tervet maailma. Majanduslikult on mõju lennundusele ületanud 9/11 terrorirünnaku kahjud, mil USA õhuruum oli suletud kolm päeva,» ütles Bisignani. «Meil tuleb see üleüldine sulg tühistada ja leida viise, kuidas õhuruum samm sammu haaval ettevaatlikult avada.»

ELi transpordivolinik Siim Kallas ütles enne läbirääkimiste algust: «Me ei saa lihtsalt oodata, kuni see tuhapilv hajub.»

Prantsuse ja Briti ametiisikud, kes kaaluvad võimalusi sõjalaevade kasutamiseks välismaale lõksu jäänud kodanike kojutoimetamiseks, uurivad samal ajal Lufthansa, KLMi ja teiste lennufirmade proovilendude tulemusi.

Lufthansa, kes enda sõnul kaotab praegu 25 miljonit eurot päevas, ütles, et see on «ennekuulmatu ja skandaalne», et võimud kehtestasid piirangud arvutite abiga koostatud ebapiisavate ilmamudelite alusel ega usaldanud ohutuse kindlaksmääramiseks korraldatud proovilende.

Dubai emiraatide lennufirma kaotab väidetavalt päevas 10 miljonit dollarit, osaliselt ka selle tõttu, et peab korraldama öömaja ja toitlustuse ligi 6000 abitusse olukorda sattunud reisijale.

«Pidades silmas, et hetkel on halvatud 313 lennujaama, on majanduskahjud juba ületanud 9/11 tagajärjed,» ütles lennujaamade grupi ACI Europe tegevdirektor Olivier Jankovec. «Tänase seisuga on vahejuhtum mõjutanud enam kui 6,8 miljonit reisijat ning Euroopa lennujaamad on kaotanud ligi 136 miljonit eurot.»

«Loomulikult ei saa ohutusega järeleandmisi teha, kuid meil on siiski vaieldamatult õigus soovida hetkel kehtivate piirangute ülevaatamist,» ütles ta.

Copyright The Financial Times Limited 2010.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles