Turvaline kodu algab uksest ja lukust

, Abloy OY Eesti filiaali turundusjuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuleb olla ettevaatlik, keda oma koduuksest sisse lasta.
Tuleb olla ettevaatlik, keda oma koduuksest sisse lasta. Foto: Abloy

Sissepääsude lukustus on oluline osa turvalisuse tagamisel kodus. Kuidas valida õige toode õigele uksele, polegi tegelikult raketiteadus, kirjutab  Abloy OY Eesti filiaali turundusjuht Ulvi Kullerkupp Postimehe erilehes Kodu ja Kinnisvara.


Ukse lukustamisel tasub järgida reeglit «koonerdamine pole kokkuhoid». Kvaliteetsetesse ja pikkade traditsioonidega lukuvalmistaja toodangusse tasub investeerida.

Õige luku õigele uksele valimiseks tasub pöörduda väljaõppinud lukumüüja poole, kes oskab õigeid ning eesmärgipäraseid lukustuslahendusi soovitada.

Turvalisus algab uksest

Luku turvalisuse määrab luku komplektsus ja vastavus uksele. Pole ju mõtet paigaldada mitu tuhat krooni maksvat lukukomplekti näiteks vanale, kiivas ja ebakvaliteetsest materjalist valmistatud uksele.

Seega tuleb alustada uksest. Maja või korteri välisuks olgu puidust või lehtterasest esiplaadiga turvaline uks.

Kindlasti tuleb tähelepanu pöörata ukse hingedele ja tihenditele – uks peab piida sisse minema tõrgeteta ja vabalt. Liiga tihked tihendid nõuavad ukse sulgemiseks lisasurvet ja hoiab lukukeele liialt pinges.

Ajapikku selline «jõuga» sulgemine väsitab nii ust kui ka lukku ja lukumehhanismi töös võib tekkida tõrkeid.

Järgmise sammuna tuleb välja selgitada, milline lukukorpus koduuksele sobib – kas automaatselt tagalukustuv või alati ainult võtmest avatav ja lukustatav lukukorpus.

Automaatselt tagalukustuvatest lukukorpustest sobivad ideaalselt sellised, kus kasutusrežiimi asendeid saab valida lukukorpuse esiplaadil olevast valikunupust.

Sellist ust on kerge avada ka vanuritel ja lastel, sest ukse saab avada vaid ühe käega – keerad võtmest luku lahti, paned võtme taskusse ja avad lingist ukse.

Automaatse tagalukustusega korpustel on kaks töörežiimi – päevakasutusasend ja öökasutusasend.

Päevakasutusasendis saab ukse sulgeda, kuid lukustub vaid tuuleriiv ning ukse saab avada lihtsalt lingile vajutades. Öökasutusasendis lukustub aga uks nii, et avada saab seda väljastpoolt vaid võtmega ning seestpoolt võtmepesa väändenupust keerates.

Seega on väga oluline enne ukse sulgemist veenduda, millises asendis režiiminupp parasjagu on.

Alati võtmest avatavat ja lukustatavat lukukorpust kasutades lukustub uks väljastpoolt ainult võtmest ja seestpoolt väändenupust keerates.

Kaitsev võtmepesakate

Varguskatse korral satub tavaliselt esimesena rünnaku alla võtmepesa, mida üritatakse avada spetsiaalsete muukimisvahenditega või lihtsalt jõuga.
Korteriuksele soovitame valida sellise võtmepesa, millel on pöörlev võtmepesakate. Jõuga väänates katte kinnituspoldid ei purune, vaid võtmepesakate pöörleb tangidega koos, muutes sissemurdmise võimatuks.

Kvaliteetne võtmepesakate on valmistatud tugevast ja karastatud terasest, mistõttu on see väga vastupidav. Võtmepesa tuleks välisuksele valida ühepoolne – see tähendab, et väljaspool on võtmepesa ja seespool on väändenupp (rahvakeeli ka liblikas).

Nii on kodust väljudes mugav ja turvaline uks avada ja lahkuda. Oluline on see ka kiiret väljumist vajaminevas olukorras, näiteks tulekahju korral.

Milline võtmepesa ja võtmed?

Võtmepesa valikul on oluline panna tähele ka turvataset – kuidas valmistada lisavõtmeid? Kas see on võimalik igas võtmevalmistustöökojas või ainult volitatud edasimüüjate juures?

Korterelamust lahkuv üüriline võib muutuda turvariskiks siis, kui tema kätte jääb korterelamu võti või on ta saanud vabalt võtmest lisakoopiaid valmistada. Sellise olukorra saab lahendada korteriuksele või ka tervele elamule kõrgema turvatasemega võtmepesa valides.

Selliste võtmepesade ehitusse on lisatud unikaalne muukide blokeerimise süsteem DBS (disc blocking system), andes võtmepesale erilise muukimiskindluse.

Uue võtmepesa ketasmuukide tehniline lahendus on muutunud: pöörates võtit võtmeavas ¼ pööret, lukustavad tagasipöördevardad olemasoleva koodikombinatsiooni ja seega pole võtmepesa võimalik vale võtmega ega ka muukimise teel avada.

Teiseks turvalisust suurendavaks omaduseks võtmepesas ja võtmes on 2R omadus – võtmele on tehtud freesimisi kahel eri tasandil ning võtmeava ja võtme kokkupuutepind töötab kahel erineval raadiusel, muutes võtmepesa vastupidavaks muukimisele ja väärkasutamisele.

Lisavõtmete tegemiseks tuleb volitatud lukupoes esitada koos võtmega ka võtmekaart, mille on võtmepesa ostes väljastanud lukumüüja.

Võtmekaardil on kirjas kõik luku juurde kuuluvad võtmed ja tehtud lisavõtmed – nii püsib hea ülevaade oma koduvõtmetest.

Pane tähele!

•    Võtmekaart (ülemisel pildil) on dokument – hoia võtmekaarti kindlas ja kaitstud kohas!
•    Turvavõtme valmistamiseks vajaminevaid originaalvõtmetoorikuid ja võtmefreespinke on ainult volitatud lukupoodidel.
•    Ära lase oma madalama turvatasemega võtmetest teha koopiaid suvalisest materjalist võtmetoorikust. Pehmest metalltoorikust valmistatud võtmed jätavad ajapikku sinu võtmepesasse metallipuru – tulemuseks on rikkis lukk ning tõrkuv võti.
•    Alati kui võti kaob või vahetab omanikku (näiteks tuleb korterisse uus üüriline), peab turvalisusriski vältimiseks võtmepesa uuesti kodeerima ehk sarjastama.
•    Pärast võtmepesa ümberkodeerimist ei saa ust enam vanade võtmetega avada. Nõnda ei pääse korteri endine omanik enam korterisse.
•    Võtmepesa sarjastamine on kogu pesa väljavahetamisest palju odavam ja nõuab ka vähem aega.

Allikas: Abloy

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles