Riik loob laevakülastuste andmesüsteemi

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riik loob laevakülastuste andmesüsteemi
Riik loob laevakülastuste andmesüsteemi Foto: Mihkel Maripuu

Majandusministeerium plaanib aluse panna infosüsteemile, mis muudab Eesti sadamaid külastavate laevade andmetega kokkupuutuvate riigiametite töö lihtsamaks.


Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi lennundus- ja merendusosakonna juhataja Andres Lippmaa rääkis, et laevade sadamate külastamisega kaasneb info edastamise vajadus laeva ja tema seisukorra erinevate aspektide, meeskonna ja reisijate ning kauba kohta.

«Info edastamise kohustus on sätestatud rahvusvaheliste ja siseriiklike õigusaktidega ning sadamaeeskirjas kirjeldatud sadamatavaga. Info saajateks on erinevad riigiasutused, kel omakorda lasub info edastamise kohustus rahvusvaheliselt, ja sadamapidajad,» sõnas Lippmaa.

Ta lisas, et riigiasutuste ja merendusettevõtete infovajadused ja -nõudmised on tänaseks küllaltki mahukad ja oma olemuselt suhteliselt ebaefektiivsed. «Ebaefektiivsused seisnevad nii samalaadse informatsiooni erinevas vormis küsimises, kui ka info edastamiseks kasutatava paberkandja olemuses,» märkis Lippmaa.

Loodav sadamate laevakülastuste andmeedastussüsteem peab võimaldama kogu laevalt sadamakülastusel nõutav info elektrooniliselt sisestada, edastada tarbijatele sobivatel kujul, talletada, süstematiseerida ja nende andmete alusel koostada aruandeid ja analüüse.

Veeteede Ameti avalike suhete vanemspetsialist Malle Lõhmus märkis, et ministeeriumi loodav sadamaid külastavate laevade andmeedastussüsteem on väga vajalik. «See lihtsustab nii Veeteede Ameti kui ka meie klientide - näiteks laevakaptenite ja -agentide tööd, võimaldades andmeid mugavalt esitada ühtses vormis ja vaid ühe kanali kaudu ning vältides tülikat samalaadse info edastamist mitmesse riigiasutusse.»

Dokumendid, mida ametkonnad koguvad, on näiteks teatis laeva saabumisaja kohta; teatis laeva väljumisaja kohta; turvadeklaratsioon; ülddeklaratsioon, lastideklaratsioon, munsterroll, reisijate nimekiri, laevavarude deklaratsioon, laevapere vara deklaratsioon, teatis sadamas äraantavate toidujäätmete kohta; teatis sadamas äraantavate laevaheitmete liigi ja koguse kohta; tervisedeklaratsioon; konossement; kaubamanifest, laadimiskorraldus, ohtliku kauba eelteade; sadamakapteni teade.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles