Piimatoodete hinnad võivad viiendiku võrra kerkida

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS Pakari juht Endel Albin kinnitab, et ligi aasta aega kestnud näguripäevad on talule jätnud võlakoorma. Albini laut Tallinna lähedal on üks Eesti moodsamaid.
AS Pakari juht Endel Albin kinnitab, et ligi aasta aega kestnud näguripäevad on talule jätnud võlakoorma. Albini laut Tallinna lähedal on üks Eesti moodsamaid. Foto: Priit Simson

Talunikud võivad praegu rõõmsalt plaane teha, sest aastaga on piima kokkuostuhinnad kolmandiku võrra kerkinud. Piimatoodete hinnad poes on juba tõusnud ja tõusevad lähiajal veelgi kuni 20 protsenti.

Enamik Eesti piimatooteid tuleb Tere piimatööstusest. Tere juhatuse liige Ülo Kivine märkis, et pakipiima väljamüügihind on poole aastaga kasvanud 20 protsenti. Et piima kokkuostuhind on Tere piimatööstuse jaoks Kivise sõnul samal ajal kasvanud ligi 40 protsenti, siis ootab lähiajal tarbijaid uus hinnatõus.



«Ekspordinõudlus on juba sel tasemel, et tootjal tuleb valida, kas müüa välismaale piimapulbrit või piima kodumaal,» lausus Kivine.



Ettevaatliku ettevõtjana ei taha ta väga täpselt ennustada tarbijaid ees ootavat hinnatõusu. Kuigi hinda tõsta ta ärimehena tahaks.



«Kaupluses ei ole hind 40 protsenti tõusnud, seda hoiab tagasi ülitihe konkurents,» ütles Kivine.



Konkurents on tihe


Piimatoodete hulk on suur ja hind sõltub ka kaupmehest. Kivise sõnul pole muude Tere piimatoodete hind viimasel ajal pakipiimaga võrreldavalt tõusnud.



Maagi piimatööstuse juht Valdis Noppel märkis, et toorme hind tema tööstusele on aastaga kasvanud 20 protsenti, aga kaupade müügihind pole tehase väravas tõusnud. Noppeli sõnul ei saa see nii lõpmatuseni kesta ja lähikuudel on oodata hinnatõusu.



Juustutootja Estoveri ekspordijuht Tõnu Raudsepp ütles, et juustu hind on juba paari viimase kuuga 10–12 protsenti kerkinud.



«Iseküsimus on, kuidas jaekett selle tarbijale edasi annab, aga tõenäoliselt jaekaupmees seda ise kinni maksma ei hakka,» ütles Raudsepp.



Rimi kaupluste näitel on  pakipiima aastane hinnatõus olnud 32-protsendiline. Aasta tagasi maksis pakipiim Rimis 5 krooni 70 senti, praegu 7 krooni 50 senti, kinnitas Rimi turundusjuht Evelin Mägioja.



Nagu öeldud, on piimakauba tohutus tootevalikus nii tõusjaid kui langejaid. Rimi näitel on juust ja jogurt aastaga kallinenud, kohupiim ja keefir aga odavnenud, nagu ka mugavas papp-pakendis piim.



Riigi suurima jaekaupmehe ETK juhatuse esimees Kati Kusmin märkis, et piimatoodete hind tõusis kõigepealt aasta algul ja viimati aprilli algul.



«Konkurents tootjate ja kaupmeeste vahel on tihe, tarbimise langus on pidurdumas, aga kasvu veel ei ole. Töötuse määr on väga suur. Kui hinnatõus teoks saab, siis kaalutletult ja tõesti viimasel minutil,» ütles Kusmin.



Piimahinna mulluse languse peamine põhjus oli hinna kukkumine maailmaturul, samamoodi surub praegu hinda üles soodne olukord maailmaturul.



Kui mullu kevadel langes piimahind kolme kroonini kilo eest, ennustas nii mõnigi põllumajandustegelane, et kolmandik lehmi tuleb tapamajja saata. Aprillikuises võrdluses on lüpsilehmade arvukus aga Eestis vähenenud kõigest 3,5 protsenti, 100 246 lehmalt 96 725 lehmale.



Talunike hinnangul on neli krooni piimakilo eest hinnatase, mille juures tootmine on taas kasumlik. Sellele tasemele jõudis piima kokkuost  Eestis aastavahetusel.



Erinevad põhjused


E-piima ühistu liige, AS Pakari juht Endel Albin lausus, et ligi aasta aega kestnud näguripäevad on talule jätnud võlakoorma – raskusi on riigimaksude ja partneritele arvete tasumisega. Albini laut Tallinna lähedal on võib-olla üks Eesti moodsamaid, seega tuleb maksta ka suured laenud.



«Kui hind alla käis, siis ei uskunud keegi, et allakäiguperiood nii pikk saab olema, praegune hind ajab asja ära,» lausus Albin.



Jõgeva põllumajandustootjate liidu juht Urmas Ingver märkis, et mullu oli piima keskmine kokkuostuhind 3,2 krooni kilolt, tänavu tuleb keskmiseks 4,3 krooni.



Eestit mõjutab ka see, et Läti, Leedu ja Poola piimatootmine on kriisiaastaga kiiremini vähenenud kui Eestis. Eestis on aga piimapõud ekspordivõimaluste tõttu juba tuntav, nii et seda tuleb isegi Soomest siia meiereisse vedada. Kõik see kokku surub piimahinda iga päevaga aina kõrgemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles