Arrak: Ansip sõidab hästitöötava majandusmudeli laineharjal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip
Peaminister Andrus Ansip Foto: Priit Simson

Majandusteadlane Andres Arrak pidas Andrus Ansipi viieaastast võimulpüsimist suures osas Eesti hästi töötava majandusmudeli teeneks. Peaministri taak on aga oskamatus rahvaga lihtsas keeles kõnelda.

«Hinnanguid saab anda ainult läbi tulemuste ja olgem ausad, mis iganes nurga alt vaadata, Eestil on ikkagi hästi läinud. Ma arvan, et eriti just see masu on näidanud, et Eesti majandusmudel töötab - Ansip küll ei mõelnud seda välja, aga Reformierakonna näpujäljed on seal juures, sest see pandi paika aastatel 1992-1994 ja see on oma põhiolemuselt siiamaani säilinud, Ansip on seda hoidnud,» arutles Arrak. «Et Eesti suutis nendes tingimustes täita ära euro kriteeriumid, eriti eelarvetasakaalu osas, siis ainuüksi selle pärast võib Ansipi valitsust lugeda positiivsena ajalukku minevaks.»

Ansipi valitsuse suurimaks veaks peab Arrak buumiaastatel populistlike valimislubaduste täitmiseks avaliku sektori kulude kiiret paisutamist. «Avalik sektor prassis kaasa koos erasektoriga, samas kui igasugune loogika ütleb, et valitsuse ülesanne oleks ülekuumenenud perioodidel majandust maha jahutada, aga meie valitsus seda ei teinud,» kritiseeris majandusteadlane.

Kogu poliitikukarjääri jooksul saadab aga Arraku hinnangul Ansipit taak, et ta ei oska oma arvamusi lihtsalt edastada. «Ega ta ei oska rahvaga selges eesti keeles rääkida ja põhjendada oma poliitikaid, see on tema suurim häda. Üldse seal valitsuses neid inimesi, kes lihtlausetega rääkida oskaks, palju pole. Siis jääbki neist mulje kui arrogantsetest ja võib-olla ülbetest tegelastest.»

Põhjuseks, miks Ansip nii kaua valitsusjuhina ametis suutnud püsida, pidas Arrak seda, et Eestis on kriitiline mass valijaskonnast liberaalse majandusmudeli heaks kiitnud. «Eestlane on harjunud küll virisema ja ega see räige konkurentsile avatud liberaalne majandusmudel kerge ei ole, aga avalikkus on sisimas selle ikkagi omaks võtnud ja Ansip selle laineharja peal sõidab,» sõnas ta.

«Mul on tunne, et kui nüüd euro peaks ka tulema, siis ma usun, et see koalitsioon oskab selle ratsu seljas ära võita ka järgmised valimised,» prognoosis Arrak. «Nad oleksid lollid, kui ei suudaks seda oma valimisvõiduks pöörata. Kas nad just järgmiste valimisteni vastu peavad...»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles