Välisriigid huvituvad Eesti finantssektori IT lahendustest

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Alber.
Andrus Alber. Foto: investmentor.ee

Tallinna börsi eestvedamisel pakuvad Eesti ettevõtted välisriikidele siin väljatöötatud finantssektori IT-lahendusi, olgu selleks siis meie II samba pensionisüsteemi tarkvara või e-maksuamet.


Selle aasta alguses avati IKT (info- ja kommunikatsioonitehnoloogia) Demokeskuses väljapanek, kuhu on koondatud Eesti ettevõtete poolt finantssektorile loodud IT-lahendused.



Nii on Demokeskuses eeskätt just väliskülalistele tutvumiseks toodud Eesti kogumispensioni tarkvara, maksete haldamise süsteem, internetipankade lahendused, e-Äriregistri portaal jne.



Tallinna börsi juhatuse liikme Kaidi Ruusalepa sõnul on asja eesmärgiks Eesti finantslahenduste tutvustamine ning eksportimine laias maailmas.



Esimesed kliendid on seejuures juba leitud. Nii soovib näiteks Armeenia kasutusele võtta Eesti II samba pensionisüsteemi tarkvara. Samuti on huvi siinsete finantssektori IKT-lahenduste vastu üles näidanud teisedki: Kasahstan, Aserbaidžaan ning Gruusia.



Kuid huvilisi leidub ka kaugemalt. Tallinna börsi juhi Andrus Alberi kinnitusel on Eesti IT-lahendustega tutvumas käinud ka erinevate Kariibi mere piirkonna riikide esindajad.



Kaidi Ruusalepa sõnul rõhuvad meie eksperdid just sellele, et Eestist võiks kujuneda finantssektori IKT lahenduste laboratoorium.



See tähendab, et Eestis mõeldakse välja, tehakse ära ja müüakse välisriikide finantssektorile mõeldud lahendusi.



«Sealhulgas ei ole oluline, kas tooted on riigi- või erasektori finantsteenuste vajadusteks.



E-maksuamet, keskpanga lahendused, kogumispension, fondide IT lahendused, kindlustus ja muu - kõigil on ekspordipotentsiaali,» tõdes Ruusalepp.



Tema sõnul on Eesti e-lahendustest eriti huvitatud SRÜ riigid, kellele ei pea Eestit aktiivselt müüma, kuna nad on ise Eesti lahendusteni tee leidnud.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles