Hiina president tõrkus Obama ettepanekute vastu

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama ja Hu Jintao.
Barack Obama ja Hu Jintao. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide president Barack Obama kohtus Washingtonis tuumakonverentsi raames nelja silma all ka Hiina Rahvavabariigi ametivenna Hu Jintaoga, et veenda Pekingit tõstma jüaani kurssi.


Obama hinnangul ei aita Pekingi poliitika, mille eesmärgiks on hoida jüaani kurssi kunstlikult madalal maailma taastumist ülemaailmsest finants- ja majanduskriisist ning Hiina peaks kasutusele võtma vahetuskursi, mis oleks tasakaalus ja stabiilne ning aitaks kaasa maailmamajanduse taastumisele, vahendas uudisteagentuur AFP.

USA rahvasaadikud on astunud samme Pekingile sanktsioonide kehtestamiseks, kinnitades, et Ühendriikide administratsioon ei tohi alahinnata Hiina jüaani kunstlikult alla lastud kursi majanduslikku mõju Ühendriikide ettevõtetele ning töötusmäärale, mis on tõusnud ligi kümne protsendini.

Samuti viitavad Ühendriikide rahvasaadikud Hiina rollile USA kaubandusdefitsiidi kasvus, mis on samuti Pekingi poolt kunstlikult madalal hoitava jüaani kursi mõju, sest odav valuuta muudav välismaailmale Hiina kaubad odavaks ja võimaldab riigil eksporti suurendada.

Hu hinnangul ei võimalda jüaani kallinemine aga USA-Hiina kaubavahetuse puudujääki vähendada ning presidendi arvates ei aitaks see kaasa ka Ühendriikide töötuse vähendamisele, vahendas Pekingi häälekandjaks olev uudisteagentuur Xinhua.

Samas andis Hu mõista, et jüaani kursi muutmine on riigi siseasi ning otsuse seda muuta langetab Pekingi võimuladvik neile sobival ajal kooskõlas maailma ja Hiina majanduse olukorraga, vahendas BBC.

Seejuures on paljud analüütikud arvamusel, et mida rohkem USA oma survet vähendab, seda suurem on jüaani kallinemise võimalus. Ka Hu hinnangul ei aita väljaspoolt tulev surve rahareformile kaasa.

Pärast tuumajulgeolekut puudutava konverentsi lõppu peaks USA rahandusministeerium avalikustama, kas Hiina on ekspordi edendamiseks valuutakurssi manipuleerinud või mitte, kuid samas on spekuleeritud, et ministeerium võib ettekande edasi lükata. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles