Müüjate streik Soomes sulgeb reedel suured poed

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Müüjate streik hõlmab ka S-marketeid. Pildil olev kauplus asub Kauhavas.
Müüjate streik hõlmab ka S-marketeid. Pildil olev kauplus asub Kauhavas. Foto: Wikimedia

Osa suuri kauplusi Soomes on müüjate 24-tunnise streigi tõttu sunnitud reedel sulgema uksed.


Väiksed poed püüavad teenindada kliente ettevõtjate ja juhtide abil, prognoosis YLE uudistele Kaubandusliidu juhataja asetäitja Heikki Ropponen.

Osa suurpoodidest peab uksed sulgema reedel ja seda peamiselt klientide turvalisuse tõttu, rääkis ta. Kui peaks tõeks saama turvatöötajate streik reedel, siis tähendab see sisuliselt suletud poodide arvu suurenemist, selgitas Ropponen.

Reedel on avatud valdav enamus erikauplustest ja esmatarbekaupu müüvad poed.

Teenindusala töötajad esindav ametiühing PAM leiab, et osa kauplustest tegutseb seaduse piiril, üritades muuta streigi mõju minimaalseks.

PAMi teine aseesimees Kaarlo Julkunen toob näiteks Stockmanni, mis on Tamperes värvanud inimesi üksnes reedese tööseisaku ajaks.

Stockmanni kaubamajadegrupi juht Maisa Romanainen rääkis, et kõik kaubamajad on reedel avatud ja seda vaatamata streigile. Hullude Päevade tõttu võivad aga olla tavapärasest pikemad järjekorrad.

SOK Gruppi kuuluvad Prisma, S-market, Sale, Alepa ja Terra püüavad hoida poed lahti vastavalt võimalustele, kuid tegelik olukord selgub siiski nädala lõpus.

«Väiksemaid saab avatuna hoida juhtide abil, kui suured on haavatavamad. Kaupluste lahtiolek sõltub sellest, mitu inimest streigist osa võtab. Ka võib tööle kutsuda puhkustel viibivad töötajaid või kasutada renditööjõud,» rääkis SOKi tööturujuht Niina Meinke.

PAMi juhatus koguneb täna, et arutada uusi töövõitluse viise. Võimalik uus tööseisak sulgeks kaupluste uksed ilmselt aprilli viimasel nädalal, kui pooled kokkuleppele ei jõua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles