Kohalikud elanikud said kohtus kaevanduse vastu võidu

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tallinna ringkonnakohus tühistas reedel Kiviõli Keemiatööstusele Põhja-Kiviõli II põlevkivikarjääris kaevandamiseks väljastatud loa.


Kohus leidis, et keskkonnaministeerium ei ole kaevandamisloa väljastamise menetluses piisavalt arvestatud maaomanike ja teiste huvitatud isikute seisukohtadega, teatas kohtus maaomanikke esindanud advokaadibüroo Tark & Co advokaat Jaana Penne.



Ringkonnakohus leidis, et keskkonnaministeerium oleks pidanud panema kaevandamisloa taotluse ja kaevandamisloa eelnõu koos seletuskirja ning kõigi asjassepuutuvate dokumentidega avalikkusele välja ning tagama nii maaomanikele kui kõigile teistele huvilistele võimaluse nimetatud dokumentidega mõistliku aja jooksul tutvuda ning esitada vastuväiteid ja ettepanekuid.



Kuna seda ei tehtud, võisid kaevandamisloa menetluses jääda arvestamata asjaolud, mis võisid mõjutada loa väljaandmise sisulist otsustamist, nentis kohus.



Koos otsusega tegi ringkonnakohus määruse, millega taastas Tallinna halduskohtu poolt tühistatud esialgse õiguskaitse - keelas taas kõik kaevetööd Põhja-Kiviõli II põlevkivikarjääris.



Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium on samas alustanud kinnisasja sundvõõrandamise seaduse alusel menetlust, mille eesmärgiks on karjäärialal asuvate kinnistulele riigi kasuks sundvalduse seadmine.



Jaana Penne sõnas, et Tallinna ringkonnakohtu reedene otsus tähendab antud juhul ka seda, et riigi sekkumine maaomanike omandiõiguse teostamisse sundvalduse seadmise kaudu on selgelt alusetu ja ebaproportsionaalne.



Kaebuse Kiviõli Keemiatööstusele väljastatud kaevandamisloa kohta esitasid kaheksa eraisikut ja üks ettevõte, kellele kuuluvad Põhja-Kiviõli põlevkivikarjääri II etapi laienduse piirkonda jäävad maatükid.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles