Hiina omavalitsuste uljas laenuralli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Hiina pangandusregulaator on mures kohalike omavalitsuste firmadele antud ülisuurte laenusummade pärast ning valitsus on valmis saatma ametnikud üle maa laiali, et olukorda uurida.


Panganduskomisjoni juht Liu Mingkang ütles eile, et Hiina finantsasutused peavad juuni lõpuks esitama oma «laenuraamatute» põhjaliku ülevaate. Hiina kohalikud omavalitsused on võtnud kõvasti laenu kõikvõimalike lemmikprojektide rahastamiseks, pannes tihtilugu tagatisena kirja kasutamata maad.

Mitteametlikel andmetel on nende võlakoormus koguni 11 400 miljardit jüaani ehk 1670 miljardit dollarit. Kohalike laenude tegelik suurus on hakanud huvitama välismaiseid investoreid, keda teeb rahutuks Hiinas kasvav kinnisvaramulli oht.

Liu, kellelt Hainanis Aasia Bo'ao foorumil küsiti, mis talle kõige enam muret teeb, vastas: «Peamiselt kohalike ja regionaalsete valitsuste eriinvesteeringu-ettevõtted. Me oleme palunud kõikidel pankadel end vaos hoida ja laenuandmist iga projekti puhul eraldi tõsiselt kaaluda.»

Vastukaaluks globaalsele finantskriisile kahekordistasid Hiina pangad mullu laenuandmist 9600 miljardi jüaanini.

Valitsuse eesmärk on tuua see tase 2010. aastal 7500 miljardi jüaani peale, mis oleks küllaltki märkimisväärne kärbe - kuid ületaks 2008. aasta summat ikkagi tervelt 4000 miljardi jüaani võrra.

Kuigi Liu jättis ütlemata, kui palju värskest likviidsusest kohalike valitsuste firmadesse voolanud oli, lisas ta täpsustuseks, et pankadelt hakatakse veel tänavu nõudma kas lisatagatiste või karmimate lepingutingimuste nõudmist.

Samuti on Hiina pankadel kästud nõuda tagatiseks hooneid ja muud reaalvara, mitte lihtsalt tühje maalappe.

«Pangad peavad oma kodutöö põhjalikumalt ära tegema,» ütles Liu ning lisas, et regulaatorid on inspektorite meeskonnad juba valmis seadnud, et nad vajadusel kolmandas kvartalis üle kogu maa panku kontrollima saata.

Liu sõnul toetab teda selles ettevõtmises «kindlalt ja kogetavalt» ka valitsuskabinet. Vajadusel on regulaator valmis «varasid alla hindama ja lisatingimusi seadma».

Suur osa kohalikke laene on suunatud eluasemesektorisse, spekulatiivsete liialduste sümbolina ongi esile kerkinud just iga-aastase Aasia-foorumi korraldamise paik, Hainani saareprovints Hiina lõunarannikul.

Uhke konverentsi- ja puhkekeskuse, kus foorumit korraldatakse, rajas häid sidemeid omav eraettevõtja, kes sai projekti jaoks finantstoetust ka ühelt riiklikult laevandusettevõttelt. Kui üritus välja arvata, on keskus reeglina tühjavõitu. Keskuse vastas käib vilgas elamuehitus, silm haarab vähemalt 16 suurt kraanat.


Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles