Eesti esitas IT-agentuuri asukohamaaks saamiseks ametliku pakkumise

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Pomerants
Marko Pomerants Foto: Peeter Langovits

Siseministeerium esitas ELi liikmesriikidele Eesti ametliku pakkumise, et saada õiguse, vabaduse ja turvalisuse valdkonna suuremahuliste IT-süsteemide operatiivjuhtimiseks loodava ameti asukohamaaks.


Eesti lähtub asukohamaaks kandideerides ülemkogu 2003. aasta otsusest, mille kohaselt peaksid uued Euroopa Liidu ametid paiknema uutes liikmesriikides.



«Euroopa Liidu tasakaalustatud arengu tagamiseks on tähtis iga uue liikmeriigi osalus just nendes küsimustes, kus kaasarääkimiseks on vastavad teadmised ja tugevused olemas,» ütles siseminister Marko Pomerants.



«Turvalisuse infosüsteeme haldava agentuuri asukohaks pürgides teeme just nii nagu ütleb üks vana hea Eesti vanasõna - iga kingsepp jäägu ikka oma liistude juurde,» lisas Pomerants.



Liikmesriikide julgeoleku tagamisel ja vaba liikumise korraldamisel on võtmeroll kiirel ja turvalisel andmevahetusel. Seepärast arutatakse lisaks praegustele juba ka uute Euroopa Liidu üleste infosüsteemide loomist. Planeerimisel on näiteks elektroonilise reisiloa süsteem ning sisse- ja väljasõiduregister.



«Ameti Eestisse tulek annaks meie IT-sektorile tugeva arenguimpulsi ning elavdaks majanduskeskkonda. Samuti tooks see kõik meid ka Euroopa Liidu tasemel rohkem esile ning tekitaks välisinvestorite huvi,» ütles projekti juhtiv siseministeeriumi nõunik Piret Lilleväli.



Pakkumise kohaselt on Eesti valmis ehitama uue peaserverihoone ning katma selle ehituskulud. Hoone täpne asukoht sõltub konkreetsetest tingimustest, kuid kindlasti eelistatakse selleks mõnda riigi omandis olevat kinnistut, kus vajalikud arendused juba tehtud.



Juhul, kui Eesti peaks uue ameti asukohamaaks saama, tagatakse selle peakorterile esimeseks tööaastaks sobilik rendipind ning edaspidiseks tasuta büroohoone vähemalt sajale töötajale. Ameti tegevuse toetuseks on kavas luua ka vastav tugirühm.



Eesti on omalt poolt valmis õiguse, vabaduse ja turvalisuse valdkonna suuremahuliste IT-süsteemide operatiivjuhtimiseks loodava ameti asukohamaaks saamisel investeerima ligi 17 miljonit eurot ehk ca 266 miljonit krooni.



Täiendavalt on riik valmis panustama ameti töötajate lastele Euroopa Kooli õppekavale vastavate õppimisvõimaluste tagamisse.


2012. aastal käivituva ameti asukohamaa otsustavad liikmesriigid. Lisaks Eesti pakkumisele on oma kandidatuuri esitanud ka Prantsusmaa.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles