Kilk: gaasitrassi vastu sõdides jäi märkamata gaasi hinna langus

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Kilk.
Rein Kilk. Foto: Peeter Langovits.

Ärimees Rein Kilk sõnas täna Kuku raadio «Keskpäevatunnis», et kui juba poolteist aastat tagasi oli selge, et Eesti ei leia liitlasi Nord Streami gaasijuhtme vastu võitluses, oleks tulnud hakata tegelema seadusloomega Vene gaasist sõltuvuse vähendamiseks.


«Kas meie ei ole haukunud natukene vale puu all selle gaasijuhtme ehitamise ajal?» küsis Kilk. Ta rääkis, et kui juba poolteist aastat tagasi oli selge, et liitlasi ei saa, siis ei oleks olnud mõtet aega ka peaga vastu seina jooksmisele. «Kui samal ajal on märgatavalt olulisem see, et me ei märganud, et maagaasi hind on Euroopas oluliselt langenud.»

«Meie oleme varustatud Venemaalt ainult maagaasiga, vedelgaasi juhtmeid ega terminali meil ei ole, kuid sellega oleks tulnud tegeleda,» ütles Kilk. Ta küsis, et miks riik ei ole gaasi puhul käitunud, nagu ta käitus Eesti Energia puhul, kui eraldati riigile kuuluva energiahiiu põhivõrgud tootmisest. «Gaasi puhul me sellega ei ole tegelnud. Me oleme siiani sõltuvad Vene maagaasist ja maksame kolmandiku võrra kõrgemat hinda, kui seda teevad eurooplased.»

Kilk nentis, et võitleme suurte asjade eest, aga enda huvide eest oma kodus ei ole suutnud seista. «Venelased kasutavad seda ära. Me maksame rohkem kui lääne-eurooplased.»

Kilk sõnas, et Eesti pole astunud ühtegi sammu, et võtta vastu seadusi, mis eraldaks Eesti Gaasist trassid ja lubaks valmis vedelgaasi terminal kolme Balti riigi jaoks ja kuhu võiks kaasata ka Soome.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles