Spordiklubid on majanduskriisist hoolimata kliente täis

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti noorte meister jõutõstmises, 22-aastane Laura Laan teeb Reval-Spordis trenni neli korda nädalas.
Eesti noorte meister jõutõstmises, 22-aastane Laura Laan teeb Reval-Spordis trenni neli korda nädalas. Foto: Toomas Huik

Majandussurutise ajal pole spordiklubis käijate arv vähenenud, samas ei naudi klubid suurt kasumit, kuna turul on palju pakkujaid ning kõrget hinda spordihuvilistelt küsida ei saa.

«Eelmisel aastal meie klientide arv kasvas,» rääkis Arcticu spordiklubisid haldava OÜ Freewilli tegevjuht Andrus Kurvits. «Usun, et ka teistel klubidel on kliente juurde tulnud.»



Klientide arvu kasv on Kurvitsa hinnangul tingitud ennekõike kahest tegurist – spordiklubide teenuste hinnad on langenud ning inimesed on rohkem hakanud väärtustama tervislikke eluviise.



Töötusest tingitud rahanappus on küll sundinud osa inimesi spordiklubist loobuma, kuid on neidki, keda töö kaotusest tulenev vaba aja rohkus on pannud sagedamini spordisaali külastama. Just viimast kinnitasid mitu Postimehega rääkinud spordiklubide klienti.



Nii näiteks on eelmise aasta lõpus töötuks jäänud 55-aastane Aivar treeningute arvu suurendanud nelja-viie korrani nädalas. «Tunnen puudust, kui siia ei tule, see on nagu narkootikum,» rääkis ta.«Palju sõpru on siin, suhtlen kogu aeg.» Rahaliselt on Aivaril võimalik jõusaalis käia vähemalt sügiseni, mil ta enam töötushüvitist ei saa.



Hinnalangus kuni 40 protsenti


Ka MyFitnessi juhid kinnitasid spordiklubide populaarsuse kasvu ning hindade langust. MyFitnessi klientide arv on kasvanud tänu uue spordiklubi avamisele Narvas 2009. aasta algul ning Tartu klubi taasavamisele pärast renoveerimist mullu sügisel, rääkis ettevõtte finantsjuht Tiina Otsa.



Lisaks vanemate spordiklubide laienemisele tekkis vahetult enne majanduskriisi või juba selle hakul palju uusi klubisid. Üks näide on Sparta, mis avas oma uksed 2008. aasta novembris. Sellest alates on spordiklubi liikmete arv stabiilselt kasvanud, kinnitas Sparta turundusjuht Rando Soome.



Reval-Spordi müügijuhi Helen Partasjuk-Sootla hinnangul on aga probleem, et uued klubid pole leidnud endale konkreetset nišši. Turul on tema sõnul lahti läinud hinnasõda, mille tõttu langesid spordiklubide tasud masu ajal kohati isegi 40 protsenti. Reval on lasknud hindu alla 10–12 protsenti. Sparta tasud on aga Soome kinnitusel püsinud kogu aeg samad.



Turg kasvab veelgi


Praegune olukord, kus on palju tegijad ning hinnad madalad, saab Partasjuk-Sootla arvates kesta niikaua, kuni uute klubide investorid suudavad neisse raha sisse süstida.



Reval-Sport, mille külastajate arv on masu ajal püsinud enam-vähem stabiilne, tuleb praegu vaevalt ots otsaga kokku. Nagu ka Arcitc ja MyFitness, on Reval-Sport pidanud vähendama treeningute arvu ning treenerite töötasusid. Sparta on suutnud seda vältida.



Arcticul õnnestus eelmisel aastal väike kasum teenida, tunamullu jäi ettevõte Kurvitsa sõnul laienemiskulude tõttu veidi kahjumisse. MyFitness pole kasumit saanud, kuna kogu tulu on läinud uute klubide loomisele ning sellega seotud investeeringuteks, ütles Otsa. «Poolteist aastat turul tegutsenud spordiklubina oleks meil vara veel kasumisse jõudmist oodata,» lausus Sparta turundusjuht Soome.



Tulevikku vaatavad Arcticu, MyFitnessi ja Sparta juhid positiivselt, uskudes klientide arvu kasvu. «Kui tekib huvitavaid võimalusi, siis loodame avada uusi klubisid Eestis ka tulevikus,» lisas MyFitnessi juhatuse liige Erkki Torn. Kurvitsa hinnangul on järgmise viie aasta perspektiivis Eestis ruumi veel ühele-kahele spordiklubile. «Eesti fitnessiturg on ikka veel kasvufaasis,» märkis ta.



Kasvuruumile viitab Kurvitsa sõnul fakt, et Eestis harrastatakse fitnessi palju vähem kui Euroopas keskmiselt. Näiteks 2008. aastal käis Eestis kommertsspordiklubides alla kahe protsendi elanikest, Soomes aga 11 ja Rootsis 15 protsenti.



Spordiklubide hinnanäiteid


Ühekordse külastuse hind


• Arctic Sport Club esimene kord 99 kr, edaspidi 249 kr



• MyFitness esimene kord tasuta, edaspidi 199 kr



• Reval-Sport esimene kord tasuta, edaspidi 100 kr



• Sparta esimene kord tasuta, edaspidi 100 kr



Ühe kuu täispaketi hind


• Arctic Sport Club – 620 kr (rühmatreeningud, jõusaal ja bassein nädalavahetusel piiramatult ning argipäeviti hommikupoole)



• MyFitness Viru keskuses (võimaldab piiramatult treeninguid) – 899 kr



• Reval-Sport (fitness-pakett – võimaldab piiramatult kasutada kardio- ja jõuseadmeid, mängida squash’i, käia rühmatreeningutel) – 750 kr



• Sparta (liikmestaatus – võimaldab kasutada piiramatult jõusaali, osaleda kuni kolmel rühmatreeningul päeva jooksul) – 690 kr

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles