Eksperdid usuvad majanduse paranemist

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Konjunktuuriinstituudi juhtivteadur Leev Kuum. .
Eesti Konjunktuuriinstituudi juhtivteadur Leev Kuum. . Foto: Toomas Huik.

Konjunktuuriinstituudi küsitletud eksperdid usuvad Eesti majandusolukorra paranemisse poole aasta pärast pea kõigis valdkondades, vaid tööjõuturul jääb olukord endiselt raskeks, ehkki uusi töökohti tuleb juurde rohkem, kui ära kaob.


Märtsis toimunud uuringu kohaselt hindab 58 protsenti ekspertidest Eesti majandusolukorda kuue kuu pärast paremaks, 42 protsendi arvates jääb see samale tasemele ja halvenemisse ei uskunud keegi.



Nii investorite kui ka eratarbijate ebakindlus on jätkuvalt suur. Samas on selgelt paranenud meid ümbritsev majanduskeskkond, muutes kaupade ja teenuste eksportimise kergemaks.

Majandususalduse indeks näitab, et kindlustunne on paranenud kõigis majandussektorites. Võrreldes aastataguse ajaga on olukord parem teeninduses, tööstuses, kaubanduses ja paranemise märke on isegi ehituses.

Kui 2009. aasta majanduslanguse üheks peamiseks põhjuseks oli ekspordi vähenemine, siis valdav osa ekspertidest usub, et Eesti eksport eelkõige just Soome ja Rootsi suunal sel aastal kasvab.

Investeeringute olukorda hindasid eksperdid majanduse üldolukorrast halvemaks, sest investeerimise aktiivsus püsib endiselt väga madalal. Selle põhjuseks peetakse olemasolevate tootmisressursside alarakendust ning pankade rangeid nõudmisi laenude väljastamisel.

Eratarbimise olukorda peeti märtsis investeeringute omast mõnevõrra paremaks, kuid detsembri vaatlusega võrreldes siiski 0,9 punkti võrra halvemaks. Süveneva tööpuuduse ja jätkuvalt alanevate palkade tõttu on eratarbimine kriisieelse perioodiga võrreldes viiendiku langenud.

Majanduse arengu peamisteks piduriteks on jätkuvalt vähene nõudlus ning suur tööpuudus. Võrreldes sama perioodiga 2009. aastal on kõikide probleemide, välja arvatud tööpuudus, raskusaste praeguseks oluliselt alanenud, mis näitab, et majandus on kriisist väljumas.

Konjunktuuriinstituudi juhtivteaduri Leev Kuuma hinnangul näitab uuring, et maailma majanduse olukord on kolmandat kvartalit järjest paranenud ja läheneb juba rahuldavale tasemele. Eesti kui väikeriigi majandus on tema sõnul aga maailmas toimuvast väga sõltuv. Eestis on olukord tema hinnangul siiki jätkuvalt raske: selle hindas ebarahuldavaks 79 protsenti küsitletud ekspertidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles