Soome tarbijad krabavad poodidest leiba kokku

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rukkileib leivatehase tootmisliinil
Rukkileib leivatehase tootmisliinil Foto: Sille Annuk

Toiduainetetööstust puudutav streik on pannud mõningaid tarbijaid leiva- ja saiatooteid kokku krabama, mitmes poes on rukkileib sootuks otsa saanud.


Helsingi kesklinnas Stockmanni kaubamaja toidupoes loodeti, et leib ikka päris otsa ei saa, vahendas Helsingin Sanomat.

«Inimesed leiva lõppemist ei karda. Päris ahnitsemist pole veel näha olnud,» rääkis Stockmann Herkku müügijuht Seppo Nyberg.

Kõik kliendid oma lemmikleiba ei pruugi aga saada, kuna streigi mõjupiirkonda kuuluvad leivatööstused on ajutiselt loobunud mõne leivasordi tootmisest.

Ja kui televiisorisse ilmuvad esimesed kaadrid tühjadest riiulitest, siis mõni ikka vajutab paanikanupule, ennustas Nyberg.

Samas pidas ta ebatõenäoliseks, et pealinna lähiümbruse poode hakatakse lausa tühjendama. «Seda võis juhtuda 1970ndatel ja 1980ndatel,» märkis ta.

Näiteks Tamperes ja Vaasas sai rukkileivad otsa, kuna osad tarbijad ostsid lemmikleibu kokku kottide kaupa, kirjutas Aamulehti.

Eile õhtul polnud rukkileiba Helsingi Itäkeskuse Stockmannis ja Ida-Pasila linnaosa K-market Pasaatis.
Ilta-Sanomate andmetel ostsid inimesed Oulus tühjaks ka hakklihariiuli.

Kolmepäevane tööseisak puudutab Fazeri ja Vaasan OY leivatööstusi ning Atria, HK Ruokatalo ja Saarioineni lihatööstusi.

Tootmisliinid päris seisma pole jäänud, näiteks Fazeris küpsetavad leiba juhtivatel ametikohtadel töötavad inimesed.

Pagarid naasevad laupäeval tööle, kuid see võib olla ajutine. Kui osapooled kokkuleppele ei jõua, pikeneb esmalt kolme päeva pikkuseks plaanitud tööseisak 21. aprillini.

Kui praegu puudutab tööseisak 4500 töölist, siis streigi pikenedes laieneb see 9300 inimeseni.

Töötajate ja tööandjate erimeelsus puudutab palgatõusu ja tööaega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles