Mess näitab esimesi märke ehitustegevuse elavnemisest

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Irja ja Jaan Stanberg taastavad Jõelähtme vallas Neeme külas maja ja tulid messile sobivat katusematerjali valima.
Irja ja Jaan Stanberg taastavad Jõelähtme vallas Neeme külas maja ja tulid messile sobivat katusematerjali valima. Foto: Mihkel Maripuu

Kui eelmisel aastal oli huvi iga-aastase rahvusvahelise ehitusmessi vastu pehmelt öeldes leige, siis tänavu võib märgata juba teatud huvi kasvu, tõdesid korraldajad.

Kui juba messi esimese päeva lõunaks pole Tallinnas Eesti Näituste ees võimalik parkimiskohta leida, on tegu tõsise asjaga, ütleb kogemus. Eile nii oligi.



Suurt huvi messi «Eesti ehitab 2010» vastu tõdes ka ehitusmaterjalide tootjate liidu juht Viktor Valkiainen. Tema sõnul langes ehitusturg mullu 28 protsenti, ehkki kardeti 40–45 protsendi suurust kukkumist. Nüüd tuleb aga valmistuda uueks tõusuks.



Majandusminister Juhan Parts tõdes, et praegu oleme oma ehitusmahtudega 2005. aastas. Et kaotatu tasa teha, tuleks ehitada targemalt ja väiksema tööjõuga. Riigi investeeringud ehitusse on tema sõnul praegu suuremad kui buumi ajal. «Tõmbame ehituse uuesti käima!» kõlas Partsi optimistlik üleskutse.



Messil on esindatud kõik ehitusvaldkonnad torujuppidest ja segudest suurte ehitusmasinateni. Selle aasta märksõnad on energiasäästlikkus, alternatiivsed energialahendused ja ökoloogiliste materjalide kasutamine.



Mess võimaldab pildil olla


Puidust ehitusmaterjale tootva firma Rait Wood müügimees Madis Mäe tõdes, et masu on kõiki mõjutanud, aga õnneks pole juhtunud midagi nii hullu, et tootmise peaks hoopis lõpetama.



«Selle aasta müük on juba grammi võrra parem kui mullu samal ajal, ja see annab lootust,» lausus ta. Kaks kolmandikku firma toodangust läheb eksporti. Tellijaid on nii meie lähiriikidest kui ka kaugemalt Euroopast, aga ka näiteks Koreast.



Kuna firma on tegutsenud juba mõnda aega, ei loodeta messilt eriti uusi kontakte ega tellimusi saada. «Kohale tuleb tulla lihtsalt selleks, et pildil olla, ja ka selleks, et tagasisidet saada,» tõdes müügimees.



MTÜ Savikodu esimees Knut Klais tuli messile põhust ja savist maju tutvustama. «Õpetame ja aitame inimestel põhumaju ehitada, korraldame selleteemalisi mõnepäevaseid koolitusi ja teeme talguid,» rääkis ta. 



Klais ise elab juba mõnda aega sellises majas. Eestis on neid püsti pandud 40 ringis, aga võiks olla märksa enam. Ehitamine ise on lihtne, tüütu ja aeganõudev on vaid põhupakkide saviga katmine.



Põhumajad koguvad populaarsust eelkõige seetõttu, et tegu on taastuva materjaliga. Sellise hoone soojapidavus on väga hea. Põhumaja vaenlasteks on aga hiired ja niiskus.



Irja ja Jaan Stanberg taastavad Jõelähtme vallas Neeme külas maja ja tulid messile sobivat katusematerjali valima. See, et katus tuleb kivist, oli juba varem otsustatud, nüüd võetigi hulk reklaammaterjali kaasa, et kodus rahulikult üle kaeda. Küsimusele, kas praegu tasub ehitustööd ette võtta, vastas Jaan Stanberg: «Eks ehitada tuleb siis, kui selleks raha on.»



Ehitaja otsib materjali


Margus koos oma elukaaslase Viive ja kaheaastase Meribiliga kõndis messikeskuses juba mitmendat tundi ringi. Ema süles rahulikult ümbrust uudistanud tüdrukutirts ei osanud aimata, et tema ongi perekondliku messikülastuse peapõhjus.



Nimelt jäi kahe lapsega perele kahetoaline korter kitsaks ja tuli maja ehitama hakata. Nüüd on see juba viimistlusjärgus. «Üks asi on materjali netist otsida, hoopis teine aga oma käega katsuda ja asjatundjalt nõu saada,» lausus Margus.


Naise unistuseks on jaanipäevaks uude kodusse sisse kolida, mees avaldas lootust, et asi raha taha pidama ei jää.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles