Hinnad tõusid esimest korda pea aasta jooksul

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köögi- ja juurviljad kaupluseriiulitel.
Köögi- ja juurviljad kaupluseriiulitel. Foto: Toomas Huik.

Tarbijahinnaindeks tõusis 2010. aasta märtsis võrreldes eelmise aasta märtsiga 1,7 ja võrreldes tänavu veebruariga 1,3 protsenti. Enim mõjutas hinnatõusu kütuse kallinemine.

Kaubad olid eelmise aasta märtsiga võrreldes 2,3 ja teenused 0,5 protsenti kallimad, teatas statistikaamet. Toidukaup oli 1 protsent odavam ja tööstuskaup 5,3 protsenti kallim.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta märtsiga võrreldes tõusnud 10,3 ja mittereguleeritavad hinnad langenud 0,9 protsenti.

Eelmise aasta märtsiga võrreldes mõjutasid indeksit kõige rohkem mootorikütuse hinnatõus ning värske köögivilja kallinemine, mille mõju indeksile oli siiski kolm korda väiksem kui mootorikütusel. Mullu sama ajaga võrreldes on enim kallinenud kütteõli (46,7 protsenti), millele järgnesid värske köögivili (35,3) ja mootorikütus (32,7). Kartul oli 22, sai 21,9 ja õunad 20,9 protsenti odavamad.

Veebruariga võrreldes on kõige rohkem kallinenud värske köögivili (31 protsenti), mis oli ka indeksi suurim mõjutaja. Suuremat mõju avaldas veel elektri ja soojusenergia hinnatõus. Munad kallinesid kuuga 11,8 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles