Andres Arrak: tänane töötu on noore mehe nägu

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Arrak.
Andres Arrak. Foto: Liis Treimann.

Majandusteadlane Andres Arrak ütles täna Eesti Infotehnoloogia Kolledžis toimuval rakenduskõrghariduse koostöökonverentsil, et suure osa tänastest töötutest moodustavad parimas tööeas noored mehed.


«Meie tänane töötu on noore eesti mehe nägu, kes jättis kooli pooleli ja läks Skandinaaviasse palkmaju ehitama, kuna tal oli vaja endale 12-aastane bemm osta. Selline elustiil võis tunduda ahvatlev, aga kindlasti mitte jätkusuutlik,» tõdes Arrak.



Samas lisas ta, et pikaajaline töötus on täna kõige väiksem just rakendusliku kõrgharidusega inimeste seas.



Ka märkis Arrak, et Eestis ja Euroopas samasuguse innuga ettevõtjaks ei soovita ega julgeta pürgida kui näiteks USAs.



Nii on USAs suhtumine, et üle 60 protsendi inimestest soovi olla iseenda boss. Euroopas on selliseid inimesi vaid umbes 35 protsenti.



Arraku sõnul on USAs pigem probleemiks see, et seal ei jagu kõigi ettevõtjate plaanide elluviimiseks turul lihtsalt raha. Euroopas kardetakse kõige enam aga läbikukkumist ja ebaõnnestumist.



«Meie hädad algavad koolihariduse süsteemist,» tõdes Arrak ning lisas, et keskmine gümnasist ei tea, kust raha tuleb, kuna ei oma ettekujutust ettevõtlusest.




Kommentaarid
Copy
Tagasi üles